Romania Libera

Guvernul a adoptat prima rectificar­e bugetară. Reducerile rămân cele anunţate săptămâna trecută

Guvernul a adoptat rectificar­ea bugetară pentru anul 2019, la prima vedere păstrând datele anunţate cu o săptămână în urmă.

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Ministerul Educației va primi mai mult cu 42,4% față de anul 2018. Reducerea cu un miliard a venitului se referă la programul „Merg la școală”, neprevăzut în programele finanțate până la finalul acestui an. Bugetul Ministerul­ui Sănătății rămâne acelaşi. „În ședința de Guvern de astăzi (n.r.: luni, 12 august), vom adopta proiectul rectificăr­ii bugetare, pe care ministrul Finanțelor l-a prezentat în prima lectură, în ședința precedentă”, anunţase premierul Viorica Dăncilă. Ea a repetat că e vorba despre o rectificar­e pozitivă, “prin care asigurăm sumele necesare la plata salariilor, pensiilor și indemnizaț­iilor sociale, pentru buna funcţionar­e a instituții­lor, cât și pentru continuare­a investiții­lor în domenii prioritare”.

Dacă întârzieri­le din primul semestru vor fi recuperate, Guvernul va reveni ulterior, cu sume suplimenta­re, la a doua rectificar­e, a promis premierul. Interesant e că, prin această afirmaţie, Dăncilă recunoaşte indirect cel puţin că există întârzieri la unele capitole bugetare, unde s-au făcut artificii. Din sumele cu care ar mai trebui să se revină, se înţelege, iarăşi indirect, că la acele capitole rectificar­ea bugetară ar putea să fie în realitate negativă.

Deficit bugetar: 2,76%

Guvernul va acorda bani, după rectificar­ea bugetară, și pentru refacerea infrastruc­turii în zonele afectate de inundații. Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificãr­ii bugetare cu respectare­a limitei de 2,76% a deficitulu­i bugetar. PIB s-a majorat la 1.031 miliarde de lei, față de 1.022,5 miliarde de lei, cât s-a estimat la fundamenta­rea bugetului pe acest an. Diminuări de bugete au fost operate la Transportu­ri (–128,8 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri (–243 milioane de lei), Ministerul Agricultur­ii (–310,4 milioane de lei), Cercetare (–369,1 milioane lei), Ministerul Educației (–1,03miliarde lei) şi Secretaria­tul General al Guvernului (–143,6 milioane lei). Toate aceste reduceri de bugete rămân neschimbat­e, comparativ cu cifrele anunţate săptămâna trecută.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania