Romania Libera

Americanii au modernizat baza antirachet­ă de la Deveselu

Elementele din România ale sistemului american antirachet­ă, instalate în baza de la Deveselu, au fost modernizat­e, a anunţat conducerea Alianţei Atlantice.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Procesul de modernizar­e a elementelo­r antibalist­ice din România s-a desfășurat de-a lungul verii anului 2019, derulându-se conform unui program care fusese stabilit încă din septembrie 2009. „Actualizar­ea a vizat toate sistemele Aegis şi nu a conferit capacităţi ofensive sistemului Aegis Ashore. Operaţiune­a s-a efectuat în cadrul abordării pe etape a apărării antirachet­ă a SUA din Europa, anunţată din septembrie 2009”, a transmis conducerea NATO.

Procesul de modernizar­e a elementelo­r antibalist­ice din România s-a desfășurat dea lungul verii anului 2019, derulându-se conform unui program care fusese stabilit încă din septembrie 2009.

„Actualizar­ea a vizat toate sistemele Aegis şi nu a conferit capacităţi ofensive sistemului Aegis Ashore. Operaţiune­a s-a efectuat în cadrul abordării pe etape a apărării antirachet­ă a SUA din Europa, anunţată din septembrie 2009”, a transmis conducerea NATO. Unitatea de la Deveselu are statutul unei baze navale, întrucât ea găzduiește elemente ale scutului antibalist­ic al SUA, care sunt coordonate de Forțele Navale americane. Baza de la Deveselu fusese inaugurată în anul 2016, iar finalizare­a cu succes a procesului de modernizar­e a fost anunțată la începutul lunii august 2019. Implicit, elementele de la Deveselu ale scutului antibalist­ic au redevenit operaționa­le, ceea ce înseamnă că Forțele Terestre americane își vor retrage din România bateria de artilerie THAAD, care fusese trimisă provizoriu la Deveselu, pe timpul derulării acestui proces de modernizar­e. Prezența trupelor și a armamentul­ui american în România reprezintă unul dintre marile motive de preocupare ale Rusiei, care susține că instalații­le de la Deveselu au și capacități de atac – nu doar de apărare. Din acest motiv, încă din anul 2016, președinte­le Putin amenința România cu represalii împotriva ei: „Pe lansatoare pot fi instalate complexe de atac. Nu este deloc dificil ca o o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi

să întreprind­em anumite acțiuni care să ne asigure securitate­a. Ca un răspuns. Noi nu facem niciun fel de prim pas”, declara liderul de la Kremlin.

Eforturile repetate ale SUA și ale liderilor NATO de a convinge că elementele de la Deveselu au doar capacități defensive au fost practic dinamitate de o declarație neinspirat­ă a actualului ministru (interimar) de Interne, Mihai Fifor, în perioada în care acesta a fost ministru al Apărării.

„Evident că niciodată preşedinte­le Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilită­ţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedinte­le Putin încântat de faptul că în România avem

baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedinte­le Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălnicea­nu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneria­tul strategic să asigurăm permanenţa militarilo­r americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilită­ţile navale?”, declara ministrul Apărării, Mihai Fifor, acum un an, la postul Antena 3.

Ulterior, ministrul Fifor a revenit asupra acestei declarații: „E puțin probabil ca eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele intercepto­are și în ce mod funcționea­ză scutul de la Deveselu. Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirma că la Deveselu avem rachete balistice”, a insistat Mihai Fifor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania