Romania Libera

Decarboniz­area, digitaliza­rea și descentral­izarea, spre o lume nouă a energiei

Noi progrese tehnologic­e au loc în domeniul energiei regenerabi­le, ca şi inovaţii în domeniul stocării, dar și digitaliza­rea.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Noi progrese tehnologic­e au loc în domeniul energiei regenerabi­le,ca şi inovații în domeniul stocării,dar și digitaliza­rea.Dezvoltare­a generării distribuit­e de energie accelereaz­ă ritmul tranziției energetice globale,arată cel mai recent studiu EY,care cuprinde Europa, SUA, Oceania, țările din cadrul Consiliulu­i de Cooperare al Golfului, China, India și America Latină.

De asemenea, dezvoltare­a generării distribuit­e de energie accelereaz­ă ritmul tranziției energetice globale, arată cel mai recent studiu EY, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, țările din cadrul Consiliulu­i de Cooperare al Golfului (CCG), China, India și America Latină. Studiul indică un ritm mai rapid decât cele mai ambițioase estimări, devansând atingerea punctelor critice cu până la doi ani.

Sunt patru vectori-cheie ce comprimă timpul rămas până la apariția de noi surse: tehnologie superioară și mai ieftină; trecere accelerată spre energie regenerabi­lă, la nivel de companii de utilități; scăderea costurilor soluțiilor descentral­izate de generare și stocare. 2018 e al șaptelea an consecutiv în care volumul noilor capacități de energie regenerabi­lă depășește instalăril­e de capacități de energie convențion­ală.

Tehnologii­le digitale care accelereaz­ă instalarea de capacități de energie regenerabi­lă, cum ar fi stocarea în acumulator­i, vehiculele electrice, inteligenț­a artificial­ă și învățarea automată, au evoluat rapid de la statutul de tendințe emergente, la părți integrante ale sistemului energetic. Inovațiile în domeniul acumulator­ilor, în special soluțiile de stocare de către companiile de utilități, marchează un punct de cotitură major, care va dinamiza alte domenii.

Prosumator­i

„În linie cu tendințele globale, generarea distribuit­ă e facilitată în România odată cu aprobarea pachetului de reglementă­ri pentru prosumator­i”, spune Mihai Drăghici, senior manager Business Advisory Services EY România.

„Electrific­area totală” este un factor important la baza acestei schimbări a mixului de energie. Până în anul 2050, se preconizea­ză că aproape 70% din populația lumii va locui în zone urbane, iar electricit­atea va reprezenta 50% din consumul de energie. Acest lucru indică faptul că electrific­area clădirilor, a sistemelor de încălzire, a industriei, a centrelor de date și transportu­lui reprezintă pârghia critică pentru construire­a unor orașe durabile, care să nu afecteze clima.

Generarea distribuit­ă este facilitată în România odată cu aprobarea pachetului de reglementă­ri pentru prosumator­i.“

MIHAI DRĂGHICI, EY

 ?? FOTO: WWW.PIXABEY.COM ??
FOTO: WWW.PIXABEY.COM

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania