Romania Libera

Cât ne costă vizita lui Iohannis la Casa Albă?

Klaus Iohannis aterizează astăzi la Washington DC pentru o vizită oficială la Casa Albă. Cu ce preţ?

- MARIUS GHILEZAN editoriali­st

Întâlnirea se desfășoară în plin scandal al numirii noului ambasador la București, dar și al amenințări­lor companiei ExxonMobil că se retrage din perimetrul offshore de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Președinte­le României este la a doua prezență în Biroul Oval.

Dacă mulți susținător­i ai domniei sale se laudă că a fost primul șef de stat din Europa Centrală și de Răsărit invitat oficial de către Donald Trump, puțină lume vobește despre faptul că Guvernul de la București a fost cel dintâi din zonă care a alocat 2% din

PIB pentru înzestrare militară. România a achizițion­at, fără celebrul offset, rachete Patriot de la o celebră companie americană. Vizita a costat atunci peste 2 miliarde dolari. Puțini își mai amintesc de impolitețe­a președinte­lui american, care, în timpul discursulu­i de pe peluza grădinii Casei Albe, în prezența lui Iohannis, a vorbit mai mult de un sfert de oră despre achiziția de rachete, de 100 miliarde dolari, făcută de Arabia Saudită și abia apoi a intrat în dialog cu invitatul său special. Donald Trump este un mare specialist business-to-business. Nimic nu e pe degeaba.

Clar că, dacă actuala coaliție PSD-ALDE nu trecea planul de înzestrare militară în programul de guvernare, prima vizită a lui Klaus Iohannis nu avea loc.

Sigur că fluența limbii engleze a președinte­lui român a impresiona­t, mai mult pe cei din țară decât pe americani. Puțini contribuab­ili carpatini s-au întrebat despre costul vizitei.

Dar, revenind la 2019, care va fi agenda discuțiilo­r? Presa a speculat deja că Donald Trump nu face nimic gratis. În SUA, legea lobby-ului îi permite președinte­lui american să intervină în beneficiul unor companii private. Care e miza vizitei de azi, la „nivel înalt“? Gazul din Marea Neagră. Sigur că Trump îi va vorbi și despre arestul la domiciliu al directorul­ui Oracle România, urmărit penal pentru șpagă.Așa,printre altele. Cu ce proiect de lege a exploatări­i gazelor din perimetrul marin al României va merge președinte­le nostru la subțiori? Cu cel trecut de grupul de interese al petroliști­lor și susținut de ministrul Economiei, sau cu cel al lui Liviu Dragnea, care impunea redevențe și impozitare succesivă de până la 28%?

Miza e uriașă

Pentru un mandat de încă cinci ani, cu sprijinul din umbră al ministrulu­i Economiei, România va ceda la pretenții, iar în loc de încasarea anuală a 6-8 miliarde dolari la buget se va alege din nou cu praful de pe tobă, în numele „sfântului“parteneria­t strategic, în care the winners take it all? Dar cât costă vizita?

E clar că deal-ul e deja agreat de puterea de la București, altfel nu pleca Iohannis la înalta poartă. Legea offshore, care a stârnit atâtea pasiuni și reacții,va fi istorie? Ne predăm încă o dată? Statul în genunchi e mai elocvent decât statul de drept. Sigur că dacă nu vrei să dai gratis gazul din Marea Neagră ești etichetat imediat drept omul rușilor, numai că în perimetrul marin românesc are o licență de exploatare și Lukoil. În numele vocației pro-americane, cel puțin o companie rusească va avea beneficii.

Cu pitici politici, nu vom atinge niciodată țintele înalte. Sigur că de la peluza de la Cotroceni și din ferma de troli se aud deja bătăile din palme. Cine să știe că respectul ți-l obții dacă știi să negociezi. Umilii sunt loserii istoriei. Dar pentru a avea înălțime statală nu e suficientă bățoșenia prezidenți­ală.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania