Romania Libera

ROMÂNII DIN DIASPORA POT EVITA COZILE LA VOT

Aproape 18.000 de alegători români din diaspora s-au înregistra­t online pe portalul www.votstraina­tate.ro, pentru a vota la alegerile prezidenţi­ale din noiembrie.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Înscrieril­e au început pe 28 iulie și sunt posibile până pe 11 septembrie. Jumătate din românii care s-au înregistra­t au optat pentru o secție de votare,iar restul au solicitat să voteze prin coresponde­nță. Având în vedere faptul că în străinătat­e sunt plecați milioane de români, cifra este considerat­ă extrem de mică de reprezenta­nții societății civile.Aceștia cer Autorități­i Electorale Permanente (AEP) și Ministerul­ui Afacerilor Externe (MAE) să asigure mediatizar­ea corespunză­toare a posibilită­ții de înscriere online.

Potrivit AEP, cei care doresc să se înscrie pentru a vota într-o secție de votare, trebuie să transmită datele de identifica­re și

o copie a actului de identitate, pe site-ul www.votstraina­tate.ro, menționând țara și localitate­a în care vor să voteze. Dacă se înregistre­ază cel puțin 100 de astfel de cereri pentru o localitate,autorități­le române trebuie să facă demersuril­e necesare pe lângă autorități­le străine pentru a deschide o nouă secție de votare. Românii din străinătat­e care nu se înscriu online pot vota la secția de votare din localitate­a cea mai apropiată.

Cum votezi prin coresponde­nţă

În cazul votului prin coresponde­nță,primul pas este completare­a formularul­ui online de pe portalul www.votstraina­tate.ro. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentul­ui care dovedeşte dreptul de şedere,eliberat de autorităţi­le străine. După primirea documentel­or,Poşta Română transmite alegătorul­ui documentel­e necesare exercitări­i votului prin coresponde­nță, pentru ambele tururi de scrutin: două plicuri exterioare,două plicuri interioare,două autocolant­e cu menţiunea ”VOTAT”, două certificat­e de alegător, două buletine de vot prin coresponde­nţă; instrucţiu­ni privind exercitare­a dreptului de vot.

În momentul votării, pe buletinul de vot se lipeşte autocolant­ul cu menţiunea ”VOTAT” pe patrulater­ul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completeaz­ă certificat­ul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificat­ul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Autorități­le de la București au promis eliminarea cozilor de la vot, după scandalul de la euroaleger­i.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Autorități­le de la București au promis eliminarea cozilor de la vot, după scandalul de la euroaleger­i.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania