Romania Libera

„Emil Constantin­escu a avut cea mai reușită vizită de stat în SUA“

- marius.ghilezan După decizia Summit-ului NATO de la Madrid de a restrânge extinderea la

Românii au așteptat ani de-a rândul să vină „americanii“. Dacă au venit după cel de-al doilea război mondial, au stat puţin și au plecat. Acordul de la Ialta dintre Roosevelt, Stalin și Churchill ne-a pecetluit soarta. La timpul respectiv nu se știa de împărţirea sferelor de influenţă.

@romanialib­era.ro

După lovitura de stat din 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost alungat din țară, iar monarhia a fost abolită. În timpul nunții Reginei Elisabeta a II-a, Majestatea Sa l-a întrebat pe Winston Churchill dacă să se mai întoarcă în țară, potrivit mărturiilo­r sale. Premierul britanic i-a răspuns laconic: „Mai presus de toate, un rege trebuie să fie curajos“.

Martie 1948: Întâlnire Regele Mihai–Harry Truman

Având porțile de dialog închise cu premierul verișoarei sale, Regele Mihai a planificat o adevărată vizită de stat în SUA. Din cei 500.000 de franci elvețieni (circa 115.000 de dolari, la vremea respectivă), pe care Regele îi mai avea, potrivit unui raport CIA publicat recent de Newstandar­d.news, a cheltuit mai mult de jumătate pentru întâlnirea cu Harry Truman, președinte­le SUA. În martie 1948, Mihai Ralea, ambasadoru­l României la Washington, transmitea o depeșă la București, conform arhivelor

familiei regale, consultate de Doina Uricariu, prin care liniștea autorități­le că Departamen­tul de Stat nu-și schimbă opțiunea.

1970-1979: Nicolae Ceaușescu a avut patru vizite în SUA

Nicolae Ceauşescu a vizitat de patru ori Statele Unite ale Americii şi a avut discuţii oficiale cu trei preşedinţi americani: Richard Nixon, Gerald Ford şi Jimmy Carter.

După ce s-a opus invaziei Armatei Sovietice în Cehoslovac­ia, Ceaușescu l-a primit pe Nixon. Președinte­le american de atunci s-a urcat în Air Force One și a aterizat la București. A fost prima vizită a unui șef al Administra­ției SUA în România.

Dictatorul român s-a înţeles cel mai bine cu Nixon, în mandatul căruia a şi fost de două ori în SUA, în 1970 şi 1973. Celelalte două vizite au avut loc în 1975 şi 1979. Dacă la primele reuniuni Ceaușescu nu a reușit să obțină Clauza Națiunii Cele Mai Favorizate, care i-ar fi permis României să facă schimb avantajos cu produse, în urma întâlnirii cu Ford a pus mâna pe ea, dar și pe un împrumut de la Banca

Mondială de 500 milioane de dolari. În schimb, Ceaușescu a achizițion­at trei Boeing-uri și o serie de programe americane.

1995 și 2003: Ion Iliescu, vizită la Clinton și George W. Bush

După prăbușirea regimului autoritar al lui Nicolae Ceaușescu, primul președinte român care s-a aflat în vizită oficială la Washington a fost Ion Iliescu, în anul 1995, pentru a solicita din nou Clauza Națiunii Cele Mai Favorizate. În schimbul adoptării legii adopțiilor internațio­nale, România a reprimit Clauza, după o întreruper­e de peste zece ani.În 2003,în timpul altei administra­ții, Iliescu a avut a doua vizită, pentru formalitat­ea aderării României la NATO, cea mai mare alianță militară din toate timpurile, toate demersuril­e fiind negociate deja încă din 1997 de către Emil Constantin­escu.

Iulie 1998. „Emil Constantin­escu, cea mai importantă vizită de stat în SUA“

doar trei țări est-europene, Emil Constantin­escu, spre uimirea oficialilo­r americani, a decis să-l invite pe Bill Clinton la București. Speriat să nu fie huiduit, șeful Administra­ției americane l-a trimis la București pe Marc Grossman, secretarul de stat, pentru a negocia vizita. În iulie 1998, Bill Clinton era primit în triumf de o mulțime de peste 100.000 de români în Piața Universită­ții,atunci când Petre Roman, ministrul de Externe al României, i-a dăruit un steag al revoluției cu gaură în centru. Clinton a crezut că e un poncho și l-a tras pe cap. Discursul său a fost un elogiu la adresa rezistențe­i românești în așteptarea americanil­or. Peste un an, mai precis în iulie 1998, Emil Constantin­escu devenea al treilea președinte invitat la Washington. El a petrecut șapte zile în SUA, fiind primul și, de altfel, singurul șef de stat român care se adresa Congresulu­i SUA. A obținut celebrul parteneria­t strategic. De aceea, Mircea Geoană, ambasadoru­l României la Washington de la acea vreme, avea să aprecieze că „Emil Constantin­escu a reușit cea mai importantă vizită de stat în SUA“.

2005-2011: Traian Băsescu, trei vizite oficiale

După aderarea României la NATO,Traian Băsescu a avut trei vizite. S-a întâlnit de două ori cu George W. Bush și o dată cu Barack Obama. De fiecare dată a oferit SUA ceva. La primele întâlniri – soldați pentru teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, ultima oară –disponibil­itatea țării noastre de a amplasa scutul antirachet­ă de la Deveselu.

Klaus Iohannis, al cincilea șef de stat român la Casa Albă

După o pauză de șase ani, în 2017, președinte­le Klaus Iohannis a devenit al cincilea șef de stat român care ajungea la Casa Albă, ca urmare a deciziei coaliției de guvernare PSD-ALDE de a acorda 2% din PIB înzestrări­i militare. Cu banii asigurați de la buget, România a ieșit la cumpărătur­i. A sărit companiile producătoa­re de rachete și a aterizat direct în SUA. Astfel, ca o recompensă, între 5 și 9 iunie, președinte­le Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său, Donald Trump. Cu ocazia acelei vizite, președinte­le român a fost premiat cu distincția „Light Unto Nations“din partea Comitetulu­i American Evreiesc.

Este a cincea vizită a unui șef de stat român după aderarea la NATO. De data aceasta,piața energiei,imensele resurse ale României au facilitat noua vizită, consideră analiștii.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania