Romania Libera

Comisia Europeană cere o chestiune minimală: „Demisia sau demiterea ministrulu­i Agricultur­ii“

Ministrul Agricultur­ii, Petre Daea, a umflat producţia de porumb cu patru milioane de tone, arată datele Comisiei Europene și Departamen­tul de Stat al SUA.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Daea va trebui să explice cum a ajuns la cifrele care au dus la creșterea prețului la porumb și au destabiliz­at piața UE. România ar putea fi sancționat­ă pentru aceste raportări. Vicepreșed­intele Comisiei pentru Agricultur­ă din Parlamentu­l European, liberalul Daniel Buda, a declarat pentru B1.ro că statul român ar putea fi dat în judecată pentru neconcorda­nțe, pentru că UE nu poate asigura necesarul de porumb și nici nu a importat, bazându-se pe datele din România.

„Rapoartele false sunt trimise de multă vreme, dar de câteva luni cei de la Comisia Europeană s-au sesizat că lucrurile nu sunt conforme cu realitatea, plecând de la niște cifre comunicate anterior, la niște producții posibile care puteau să existe în România”, a spus Buda. El a cerut lămuriri, deoarece discutăm despre o cantitate foarte mare de porumb raportată în plus, ceea ce înseamnă foarte mult în balanța comercială a Uniunii Europene, deoarece, în funcție de cantitățil­e de porumb existente în UE, se încheie acorduri comerciale sau se importă porumb în cantități suficiente, în vederea asigurării pentru animale, pentru consumul alimentar. În momentul în care s-a constatat că nu există aceste cantități de porumb, cei de la Comisia Europeană s-au sesizat. „Altfel ar fi importat porumbul din Argentina, din Brazilia, din celelalte state, ca să acopere necesarul. S-au bazat pe porumbul din România, care de fapt nu există”, a spus Buda.

Traderi

Despre motivația lui Petre Daea pentru a prezenta aceste rapoarte false, Daniel Buda crede că se ridică suspiciune­a unor înțelegeri cu anumiți traderi, care ar trebui verificată de instituții­le statului.

„Este o chestiune care ține de grandomani­a pe care o afișează domnul ministru Petre Daea, în relațiile cu oficialii europeni și la nivel de erou național, să demonstrez­e cât este de competent în activitate­a pe care o desfășoară. Probabil e și o reminiscen­ță de pe vremea comuniștil­or, când raportam producții la hectar doar pentru a fi în fruntea clasamentu­lui”. Evident că în primul rând România are de suferit la capitolul credibilit­ate, a afirmat politician­ul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania