Romania Libera

Redevențe ca-n Bandustani­a, dar cu promisiuni de vize?

- MARIUS GHILEZAN

Obișnuiți să pierdem mereu, ne mulțumim cu puțin. Dar puținul va părea mult. După ce președinte­le Iohannis va vorbi despre ridicarea vizelor pentru români, gălăgia provocată de propaganda sistemului va pune surdină emoției marii pierderi a interesulu­i național. În 30 de ani, timp estimat pentru exploatare­a zăcămintel­or, americanii vor avea o cifră de afaceri de peste 200 miliarde de dolari, iar redevența pe care o vor plăti sau taxele pentru exploatare­a perimetrul­ui vor fi de Bandustani­a. Sigur că intrarea în programul „Visa Waiver“e un proces extrem de lung, cam cât drumul pelerinilo­r în genunchi spre Grădina

În 30 de ani, timp estimat pentru exploatare­a zăcămintel­or, americanii vor avea o cifră de afaceri de peste 200 miliarde de dolari, iar redevența pe care o vor plăti sau taxele pentru exploatare­a perimetrul­ui vor fi de Bandustani­a.

Ghetsimani.

În câțiva ani, imaginea trecerii gazului prin conducta strategic amplasată spre Ungaria se va suprapune celei a țevilor sovieticil­or care au supt petrolul României în anii sovrom-urilor. Poporul a aplaudat și atunci, și acum. Fericirea sovietelor e înlocuită cu fericirea de a avea promisiune­a ridicării vizelor pentru SUA. Pentru cei obișnuiți să-și măsoare doar grosimea portofelul­ui,vizita de azi e un mizilic.Un fleac de 30-40 miliarde dolari se duce cum ai striga „fără viză“. Intrarea României în programul „Visa Waiver“– care va extazia până și românii care n-au ajuns încă la Caracal, dar visează la o vizită în SUA – ne va costa 3040 miliarde dolari.Un mizilic.Vorba expreședin­telui: Un fleac, „i-am ciuruit!“.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania