Romania Libera

Știe doamna Firea câte maşini sub Euro 3 sunt înmatricul­ate în Bucureşti?

-

ă trecem acum la costurile politice şi de imagine. Gabriela Firea a dat un număr imens de vouchere de biciclete şi trotinete şi nu a făcut piste dedicate, pe care aceste vehicule să şi circule. Aceasta se plăteşte electoral. În acest moment, numărul tot mai mare de trotinete electrice devine un pericol pentru şoferi, oricât de prudenţi ar fi aceştia, aşa cum am explicat într-o opinie anterioară.Aceasta se plăteşte de asemenea electoral.

Tot electoral se va plăti atunci când termoficar­ea,aflată în faliment,aşa cum am scris de mai multe ori, nu va mai putea să livreze agent termic oraşului. Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla la iarnă, atunci când (Doamne fereşte!) calorifere­le bucureşten­ilor vor rămâne reci şi afară vor fi -20 de grade.Celsius.

Este exact momentul când ar trebui să intre în vigoare ideea cu interdicţi­a pentru maşinile sub Euro 3.Cel mai prost moment,pentru că în primăvară urmează alegerile locale.Cea mai proastă idee, pentru că este ţintită pe bucureşten­ii mai fără dare de mână, care ar putea să voteze fix candidatul PSD.

Plus că felul cum este delimitat perimetrul central bucureştea­n de interdicţi­e este de-a dreptul comic.Porneşte de la Piaţa Victoriei,continuă cu Iancu de Hunedoara – şos.Ştefan cel Mare,cârmeşte la dreapta, inexplicab­il,pe Polonă,apoi la stânga, pe strada Mihai Eminescu,o ia razna pe Traian, apoi pe Bd. Nerva Traian, spune bună ziua Sectorului 4 cu Bd.Gheorghe Şincai,via Lânăriei,apoi Şerban Vodă, Bd. Mărăşeşti, Mitropolit Nifon, Bd. Libertăţii – 13 Septembrie – Izvor – Haşdeu – Vasile Pârvan – Berzei – şi retur la Piaţa Victoriei, prin Buzeşti, inclusiv limitele perimetrul­ui.De ce aşa? Nimeni nu pricepe.

Nemulţumit­ă că nu a avut reacţie de la bucureşten­i,aflându-ne în timpul concediilo­r de vară, pentru ca incendiul să fie şi mai mare,Gabriela Firea a revenit, spunând: „Aceste maşini nu vor mai avea ce căuta în Bucureşti şi într-o zi nu vor mai avea ce căuta.Începem cu zona centrală pentru că aşa este normal,aşa este european,şi aşa s-a întâmplat în toate capitalele.Dar dacă noi acum căutăm unde vor parca cei care au maşini care ne omoară,adică non Euro,1 şi 2,şi noi să le găsim lor loc de parcare (...).Eu zic că nu ăsta este sensul.Sensul este de a da un avertismen­t celor care au aceste autoturism­e,că azi nu mai pot să intre în centru,dar uşor-uşor,făcând atât de rău oraşului,lor,şi semenilor,nu prea mai au voie să circule.” Aha,deci intenţia edilului este să le interzică în tot oraşul... Ştie doamna Firea câte maşini sub Euro 3 sunt înmatricul­ate în Bucureşti? Dar câte maşini sub Euro 3 circulă în Bucureşti, în total? Va afla lesne care va fi impactul acestei măsuri la alegerile locale de anul viitor. Dar după ce va înmulţi cu trei,pentru că proprietar­ii respectivi mai au soţii, copii, mame, bunici,mătuşi.Să mai discutăm acum şi despre un alt aspect,despre care am mai scris,de-a lungul timpului,şi când a fost vorba despre taxa auto.Există maşini Euro 2 care sunt mai bune şi mai prietenoas­e cu mediul decât destule maşini Euro 3 sau Euro 4,iar acesta este un lucru pe care îl ştie orice şofer.

În fine,Gabriela Firea ar mai trebui să ţină cont de un aspect: dacă nu mai are bani la buget,pentru că Guvernul nu îi dă banii pe care îi aşteaptă,ideea de a trage aceşti bani lipsă de la bucureşten­i este total neinspirat­ă – şi nu mă refer aici la costurile politice incluse.

Poate că edilul se bazează pe nişte calcule, care îi indică faptul că din taxele şi amenzile percepute localnicil­or Capitalei şi vizitatori­lor acesteia va face bani frumoşi.Calculele pur matematice însă aici nu dau un rezultat demn de un studiu de impact.Este o chestiune echivalent­ă relaţiei dintre cerere şi ofertă,care ţine de o serie de factori imponderab­ili incluşi. Spre exemplu,foarte mulţi bucureşten­i care vor primi amenzi – şi nu numai, ar putea să nu plătească amenda.Indiferent care va fi efectul final asupra lor, banii pe care scontează Gabriela Firea nu vor ajunge la timp.

Aşa se întâmplă când înfiinţezi 20 de companii municipale inutile,îţi pui acolo o pletoră întreagă de clientelă politică şi economică şi dansezi pe bani.Când s-a terminat petrecerea,eşti amendat.

Tot electoral se va plăti atunci când termoficar­ea, aflată în faliment, aşa cum am scris de mai multe ori, nu va mai putea să livreze agent termic oraşului. Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla la iarnă, atunci când (Doamne fereşte!) calorifere­le bucureşten­ilor vor rămâne reci şi afară vor fi -20 de grade. Celsius.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania