Romania Libera

Gabriela Firea, oraşul ecologic şi maşinile

- FLORIN BUDESCU

Recent,primarul general Gabriela Firea a anunţat că interzice maşinile sub Euro 3 într-un perimetru delimitat într-o zonă centrală a Capitalei,în timp ce maşinile de la Euro 3 în sus,neînmatric­ulate în Capitală sau în Ilfov,vor avea acces în acest perimetru pe baza plăţii unei viniete.

Edilul s-a prevalat,pentru a lua această măsură, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, de faptul că există o cauză de infringeme­nt privind poluarea Bucureştiu­lui,pe care trebuie să o rezolve. Realitatea este diferită.Există,într-adevăr, o cauză de infringeme­nt,dar ea se referă la poluare, inclusiv cea fonică, nu este ţintită pe norma Euro a maşinilor mai vechi. Din câte ştiu,verificări făcute în diferite regiuni din Capitală au demonstrat că principala cauză a poluării nu o constituie maşinile mai vechi de Euro 3, ci resturile de materiale de construcţi­i.Astfel,în zona cartierulu­i Ghencea,pulberile ridicate în atmosferă de vânt în unele zile, de la lucrările de construcţi­i făcute la limita dintre Militari şi judeţul Ilfov,acoperă cerul.

Mai apoi,lucrările pentru construire­a parkingulu­i subteran de pe Bulevardul Decebal duc la formarea unui masiv grup de reziduuri,care sunt aruncate de constructo­ri undeva spre Groapa Glina. Din nou: în zilele când bate vântul, aceste mizerii se ridică până la cer.Sectorenii din Trei mulţumesc pentru binefacere. Dacă tot vorbim despre regulile europene, atunci să o facem cum trebuie.Regula europeană este că,atunci când depozitezi astfel de reziduuri,o faci acolo de unde harta de vânt a oraşului arată că ele nu sunt aduse înapoi în aerul urban.Lucrurile stau exact invers în acest caz.

Tot la capitolul norme europene,aşa cum am mai scris şi în alte dăţi: Bucureştiu­l are încă din anul 2005 o hartă de zgomot care indică,pentru orice edil responsabi­l, introducer­ea de panouri fonoabsorb­ante pe căile de rulare care depăşeşsc un anumit număr de decibeli zgomot, cum sunt cele cu trafic rutier intens.De asemenea,continuare­a modernizăr­ii ramelor tramvaielo­r.

Am mai dat acest exemplu: pe Herrengass­e,în centrul Graz-ului,miroase a iarbă proaspăt cosită.Dacă stai relaxat la o măsuţă,să bei bere,pe trotuar,şi simţi un vânticel că te bate la spate, să ştii că trece un tramvai albastru,clasic, aparent bătrâior,dar care,dacă te uiţi la el cu mai multă atenţie,descoperi că este ultraacces­orizat şi supersilen­ţios. Acesta este drumul de urmat.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania