Romania Libera

43 DE SCURTMETRA­JE ÎN COMPETIŢIA BUCHAREST INTERNATIO­NAL DANCE FILM FESTIVAL 2019

- redactia @romanialib­era.ro

Din cele peste 1.500 de producţii înscrise în cele trei secţiuni competiţio­nale din cadrul Bucharest Internatio­nal Dance Film Festival 2019 – competiţia internaţio­nală, cea naţională și cea dedicată musicaluri­lor –, au fost selectate 43 de scurtmetra­je, din 18 ţări de pe întreg mapamondul.

Competiția internațio­nală – cu secțiunile „Time Stands Witness“, „The Road Not Taken“și „Acts of Rebellion“– cuprinde 30 de filme, din 15 țări.

Din secțiunea „Time Stands Witness“fac parte 10 filme de dans, din 8 țări, iar diversitat­ea temelor întărește faptul că filmul de dans poate să fie sci-fi, horror, poezie vizuală sau comedie. Un bărbat nu îmbătrâneș­te niciodată, o femeie face un salt într-o altă realitate și doi artiști se îndrăgoste­sc la limita Cosmosului – timpul fiind numitorul comun al acestor povești ieșite din comun.

În cadrul secțiunii „The Road Not Taken“se umblă prin întuneric, se luptă pentru lumină și se caută noi modalități de a iubi. Ca în poezia lui Robert Frost, protagoniș­tii celor 11 filme, din nouă țări, se găsesc în fața unor decizii imposibile. Pentru cei care își doresc mai multă acțiune, BIDFF a pregătit o proiecție inedită de 9 filme din Franța,Iran,Olanda, Anglia, Germania și SUA, curatoriat­e în secțiunea „Acts of Rebellion“. Proiecțiil­e abordează mișcarea în toate formele ei,de la dans pe străzile Teheranulu­i și șotron în Iran, până la dans contempora­n în ringul de luptă și mișcare la carnavalul Voodoo din Caraibe.

Competiția națională, care a crescut considerab­il față de anul 2016, când a fost introdusă în festival, reunește 8 filme scurte românești sub tematica „Practices of Sel·ood“. Regizori și coregrafi români se întâlnesc anul acesta în web-ul complicat al sinelui.Aceștia explorează tumultul zilnic,restabilin­d conexiunea cu propriile corpuri,descoperin­d noi căi către fantezii inadecvate. Opt scurtmetra­je experiment­ale le vor reaminti privitoril­or cum să se conecteze cu sinele și cu mediul în care trăiesc.

Anul acesta, BIDFF deschide o nouă secțiune competițio­nală, dedicată musicaluri­lor avangardis­te. O selecție exclusivă de 5 scurtmetra­je din Franța, România, Cehia, precum și o coproducți­e Congo-Belgia,ale căror personaje se luptă cu monotonia, se vor reuni sub tematica „The Big Dreamers“.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania