Romania Libera

Se pregătește un nou șef al Armatei Române

La propunerea ministrulu­i Apărării, președinte­le României l-a avansat pe un ofiţer român la gradul de general cu trei stele, aceasta fiind una dintre condiţiile preliminar­e pentru a-l putea numi în fruntea Statului Major al Apărării.

- @romanialib­era.ro mihai.diac

Cea mai înaltă funcție militară din România, aceea de șef al SMAp, este ocupată în prezent de generalul cu patru stele Nicolae Ionel Ciucă, după ce președinte­le Klaus Iohannis a decis, în mod unilateral, contrar propunerii ministrulu­i Apărării, să-i prelungeas­că mandatul de șef al SMAp cu un an.

Cea mai înaltă funcție militară din România, aceea de șef al Statului Major al Apărării (SMAp), este ocupată în prezent de generalul cu patru stele Nicolae Ionel Ciucă, după ce președinte­le Klaus Iohannis a decis, în mod unilateral, contrar propunerii ministrulu­i Apărării, să-i prelungeas­că mandatul de șef al SMAp cu un an.

Legea 346/2006 privind organizare­a şi funcţionar­ea Ministerul­ui Apărării Naţionale precizează că “şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedinte­le României,la propunerea ministrulu­i Apărării, cu avizul prim-ministrulu­i, pentru o perioadă de

4 ani, cu posibilita­tea de prelungire cu până la un an”. La data de 28 decembrie 2018, după o ședință tensionată a CSAT, preşedinte­le Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungea cu un an mandatul generalulu­i Nicolae Ciucă la conducerea SMAp, deși acesta exercitase deja această funcție timp de patru ani și în ciuda faptului că ministrul Apărării, Gabriel Leș, îl propusese ca șef al SMAp pe un alt general, Dumitru Scarlat.

Drept urmare, la data de 9 ianuarie 2019, ministrul Apărării, Gabriel Leş, anunța că decizia privind prelungire­a mandatului lui Nicolae Ciucă «s-a făcut ilegal» și că instituția pe care o conduce,MApN, atacă în contencios decretul semnat de șeful statului.

La data de 31 ianuarie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea MApN şi a suspendat decretul, din 28 decembrie 2018,al președinte­lui Iohannis.Șeful statului a făcut însă recurs la Curtea Supremă, iar în aprilie 2019, magistrați­i ICCJ au tranșat definitiv situația în favoarea președinte­lui Iohannis.

Așa se face că generalul Ciucă a rămas șef al SMAp până la finalul anului 2019, dar după acest moment nu mai există nicio cale legală pentru a fi menținut în funcție.

Propus de ministru, avansat de președinte și contrasemn­at de premier

Acesta este contextul în care,la data de 14 august 2019,președinte­le Klaus Iohannis l-a avansat pe generalul maior (cu două stele) Daniel Petrescu la gradul de general locotenent (cu trei stele).Decretul 666, emis la 14 august 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi,14 august. De remarcat este și faptul că, în acest an, cu prilejul Zilei Marinei (15 august) a fost avansat în grad un singur general, iar acesta provine din Forțele Terestre. Avansarea în grad a lui Daniel Petrescu s-a făcut la propunerea ministrulu­i Apărării, Gabriel Leș, iar decretul prezidenți­al a fost contrasemn­at și de premierul Viorica Dăncilă, ceea ce sugerează faptul că, în sfârșit, șeful statului “a căzut la pace” cu Executivul în ceea ce privește numirea unui nou șef al SMAp. Ca procedură, din momentul în care a fost avansat în gradul de general cu trei stele, generalul Petrescu poate fi numit în funcția de locțiitor al șefului SMAp, iar de pe această funcție de locțiitor poate fi promovat, la finalul anului 2019, ca succesor al generalulu­i Ciucă, în funcția de șef al SMAp.

În acest moment, generalul Daniel Petrescu deține funcția de comandant al Comandamen­tului Multinațio­nal de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), în care a fost numit acum doi ani. Anterior, el a participat la misiuni internațio­nale în Angola, Afganistan, Kosovo, Bosnia, Albania și Irak, a comandat Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” din București (ianuarie 2004 - octombrie 2008), a fost reprezenta­nt militar al șefului Statului Major General la Comandamen­tul Aliat pentru Transforma­re, cu sediul la Norfolk (Virginia, SUA) (2013–2016) și a condus Brigada 2 Infanterie “Rovine” (august 2016 - august 2017), această mare unitate transformâ­ndu-se în Brigada Multinațio­nală Sud-Est. MND-SE este cea mai importantă structură permanentă a Alianței Atlantice din România,având rangul unui comandamen­t militar internațio­nal NATO. În cadrul acestuia, la București lucrează militari români și din alte 15 țări aliate.

Ce va gândi un responsabi­l din armata unei ţări aliate dacă află că ministrul Apărării merge să îşi conteste propriul şef al Armatei?“

KLAUS IOHANNIS, președinte­le României

Salut dialogul și soluția găsită de Leș și Iohannis. Armata trebuie ferită de jocuri politice. Felicitări generalulu­i Ciucă și succes generalulu­i Petrescu!“

RADU TUDOR, analist militar

 ??  ??
 ?? FOTO: MApN ??
FOTO: MApN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania