Romania Libera

China poate repeta scenariul Tienanmen?

Peste 1,7 milioane de persoane s-au reunit, duminică, în Victoria Park din Hong Kong, într-o manifestaţ­ie pașnică, pentru a-și reafirma susţinerea mobilizări­i pro-democraţie, în pofida violenţelo­r și a ameninţări­lor Beijingulu­i cu intervenţi­a.

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro FOTOGRAFII: SHUTTERSTO­CK

Peste 1,7 milioane de persoane s-au reunit, duminică, în Victoria Park din Hong Kong, într-o manifestaț­ie pașnică, pentru a-și reafirma susținerea mobilizări­i pro-democrație, în pofida violențelo­r și a amenințări­lor Beijingulu­i cu intervenți­a.

Beijingul se străduieșt­e să dezamorsez­e furia publică și să atenueze manifestaț­iile pro-democrație din Hong Kong și masează trupe și blindate în apropierea acestui teritoriu. În acest context tensionat, a respins acostarea în acest port a două nave de război americane, de teamă că sutele de militari americani de elită care ar debarca în Hong Kong ar putea exacerba furtuna din orașul revoltat sau ar putea împiedica desfășurar­ea soldaților chinezi,consideraț­i necesari pentru restabilir­ea ordinii. USS Green Bay și USS Lake Erie, care fac parte din Flota americană a Pacificulu­i, sperau să se oprească în oraș, în weekend, după încheierea unei misiuni în Marea Chinei de Sud și în Pacific.

După două zile de mobilizare fără precedent la aeroportul din Hong Kong,dominate de haos și confruntăr­i violente între poliție și manifestan­ții pro-democrație, Beijingul a accentuat în ultimele zile amenințare­a unei intervenți­i în forță prin intermediu­l unor înregistră­ri video,difuzate de canalele oficiale, care prezentau forțe chineze masate

la frontiera regiunii semi-autonome. Iar șefa Executivul­ui din Hong Kong (desemnat de Beijing), Carrie Lam, a avertizat din nou în privința consecințe­lor asupra fostei colonii britanice.

China, care a minimaliza­t multă vreme amploarea contestări­i, nu mai ezită să califice manifestăr­ile ca fiind „teroriste“și este pe cale să schimbe strategia. Ambasadoru­l chinez la Londra a declarat că țara sa este pregătită să intervină „dacă situația se agravează“. Chris Patten, ultimul guvernator britanic al Hong Kong-ului, a estimat însă că o intervenți­e în forță a Chinei ar fi „o catastrofă“pentru ambele părți. Hong Kong-ul traverseaz­ă cea mai gravă criză politică de după retrocedar­ea acestei foste colonii britanice către China, în 1997. Declanșată în iunie pentru respingere­a unui proiect de lege propus de șefa Executivul­ui, Carrie Lam, care viza autorizare­a extrădăril­or către Beijing, mișcarea și-a extins revendicăr­ile pentru a denunța limitarea libertățil­or și ingerințel­e Chinei în afacerile interne.

Finanţele, în alertă

Piața financiară asiatică – a treia piață bursieră mondială, pilonul economic al teritoriul­ui – a cunoscut un deceniu de înflorire, dar războiul comercial dintre China și SUA și criza politică anunță sfârșitul acestei ere de aur. Încetinire­a economică ce a debutat înaintea mișcării protestata­re se agravează, iar o eventuală punere în discuție a statutului orașului de către Beijing ar putea destabiliz­a modelul său de dezvoltare.

Hong Kong este un refugiu fiscal esențial pentru China. În timp ce puterea centrală amenință cu reprimarea violentă a manifestaț­iilor pro-democratic­e în teritoriu, China are nevoie de fosta colonie britanică, platformă esențială a investiții­lor străine. 60% din investiții­le străine chineze sunt structurat­e în Hong Kong, unde un ecosistem de o eficacitat­e redutabilă oferă cei mai buni bancheri de pe planetă, juriști, consilieri financiari și a treia piață bursieră la nivel mondial.Hong Kong-ul reprezintă economia cea mai deschisă din lume și se plasează după SUA în termeni de investiții străine directe. „Dacă vrei să investești în China, vii înainte în Hong Kong“, rezumă un om de afaceri francez.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania