Romania Libera

Sănătatea noastră, un factor tridimensi­onal

Existenţa noastră pe această planetă este definită de apartenenţ­a la diverse grupuri de interes, interacţiu­ne sau funcţional­itate. Din punct de vedere al funcţional­ităţii, suntem definiţi de minte, emoţie, corp.

- Elena.marinescu @romanialib­era.ro

În opinia psihologul­ui Laura Maria Cojocaru, sănătatea noastră se termină acolo unde începe dezechilib­rul în sistemul funcțional al ființei noastre, acolo unde intrăm în conflict cu noi înșine, atunci când corpul, sufletul și mintea noastră sunt în dezacord. De multe ori, mintea ne poate spune că trebuie să muncim, să ne sacrificăm, să „cucerim redute”, dar corpul poate să fie epuizat și să ceară doar odihnă. Sufletul ar avea nevoie de o activitate sau o interacțiu­ne care să-i aducă bucurie, relaxare, iubire, dar mintea zice: „nu acum”, „pune-i pe ceilalți pe primul loc”, „doar atunci când voi face/finaliza/deveni X obiectiv/persoană”. “Dizarmonii­le interacțiu­nii celor trei aspecte ale ființei noastre pot declanșa frică, îngrijorar­e, furie, vinovăție, tristețe, nerăbdare, neîncreder­e în sine, în ceilalți sau în viață. Toate acestea ne deconectea­ză de la resursele cu care am fost înzestrați, de la puterea noastră interioară și încep să se manifeste somatic la nivelul corpului fizic, alterând starea de sănătate prin scăderea sistemului imunitar”, explică specialist­ul. Când

unul dintre aspectele ființei noastre pierde contactul cu celelalte, singurele resurse pe care ne putem baza pe termen lung sunt cele interioare, din zestrea naturală și abilitățil­e dobândite din experiențe­le de viață. Orice cale aleasă poate fi vindecătoa­re, cât timp ne aducem propria conștienti­zare și contribuți­e. Vindecarea înseamnă găsirea punctului unde mintea, sufletul și trupul se unesc. Cu cât dăm mai multă atenție sănătății noastre totale, cu atât ajungem mai repede să trăim o viață mai veselă, mai responsabi­lă și mai eficientă.

Vindecarea presupune încredere în resursele interioare și dorința de a le accesa.” LAURA MARIA COJOCARU, psiholog

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Suferinţel­e emoţionale ne pot îmbolnăvi fizic
FOTO: SHUTTERSTO­CK Suferinţel­e emoţionale ne pot îmbolnăvi fizic
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania