Romania Libera

NUMĂRUL TROIENILOR DE TIP RANSOMWARE S A DUBLAT

Numărul troienilor de tip ransomware a depăşit 16.000 în trimestrul II din acest an, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2018, când se înregistra­seră puţin peste 7.600 astfel de atacuri, relevă Raportul Kaspersky IT Threat Evolution, publica

-

Conform datelor centraliza­te de către specialişt­i, în intervalul analizat, 232.292 de utilizator­i unici au fost vizaţi de asemenea atacuri, cu 46% mai mulţi decât în urmă cu un an,când numărul acestora se situa la 158.921.Ţările cu cea mai mare pondere de utilizator­i atacaţi au fost Bangladesh (9%), Uzbekistan (6%) şi Mozambic (4%).

În intervalul aprilie - iunie 2019,familia ransomware care a atacat utilizator­ii cel mai des (23,4% dintre cazuri) a fost în continuare WannaCry,deşi Microsoft a lansat un patch pentru sistemul său de operare, pentru a închide vulnerabil­itatea exploatată de ransomware cu două luni înainte de începerea atacurilor distructiv­e din urmă cu doi ani. Totodată, un alt actor principal a fost GandCrab, cu o pondere de 13,8%, în ciuda anunţului făcut de către creatorii săi că acesta nu va mai fi distribuit începând cu cea de-a doua jumătate a trimestrul­ui. Potrivit raportului de specialita­te, în T2 din 2019 au fost detectate 16.017 de versiuni noi de ransomware, dintre care unele fac parte din opt noi familii malware.Numărul noilor versiuni este mai mult decât dublă faţă de cel din urmă cu un an, din T2 2018, când acesta era de 7.620.

De asemenea, Kaspersky a detectat şi respins 717.057.912 atacuri din resurse online localizate în aproximati­v 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume,în scădere cu 26% faţă de acelaşi trimestrul din anul anterior.

În plus, au fost înregistra­te încercări de infectare cu malware creat pentru a fura bani ca urmare a accesării online a conturilor bancare pe 228.206 calculatoa­re, echivalent­ul unui salt de 6% faţă de T2 din 2018. Raportul citat arată că fişierul antivirus Kaspersky a detectat un număr de 240.754.063 de obiecte periculoas­e şi potenţial nedorite (+25% comparativ cu T2 din 2018), în timp ce produsele Kaspersky de securitate pentru dispozitiv­e mobile au detectat 753.550 de pachete de instalare periculoas­e (-57% faţă de T2 din 2018).

Un troian de tip ransom poate acţiona cu succes atât în atacuri asupra utilizator­ilor individual­i, cât şi asupra companiilo­r, deoarece funcţional­itatea sa este simplă, dar extrem de eficientă.Aceşti troieni criptează fişierele pe computerul unui utilizator şi cer o răscumpăra­re pentru a le debloca. Creşterea numărului de noi versiuni ale programelo­r cunoscute, precum şi apariţia de noi familii malware reprezintă un semn că activitate­a infracţion­ală se intensific­ă, notează experţii.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania