Romania Libera

Resetul preşedinte­lui IOHANNIS

- MARIUS GHILEZAN

Biata limbă română nu mai are cuvinte pentru discursuri­le preşedinte­lui Klaus Iohannis.A spus zilele trecute că statul român are nevoie de un reset.

Mă număr printre cei care înţeleg ce a vrut să transmită locatarul de la Cotroceni, dar caut de câteva zile tools-urile (ca să folosesc şi eu limbajul romglezei, la modă printre progresişt­i), prin care va reuşi să repună statul pe picioare.

De când a preluat conducerea ţării nu a adus decât critici. În afară de “România educată,” programul său pentru reforma din învăţământ, nu a comis decât vânturi de hulă şi cascade de vorbe metalice printre dinţi. Cum de s-a trezit că România are nevoie de o restructur­are din temelii ale instituţii­lor statului? A contribuit din greu la destructur­area statului. În desele sale vacanţe nu a găsit decât momente în care să critice şi să se plângă pe la înaltele porţi. S-a dat mare susţinător al statului de drept. Un apărător al justiţiei independen­te. Dar n-a mişcat un deget pentru îndreptare­a şi recalibrar­ea relaţiilor instituţio­nale. Sigur, unii dintre enoriaşii cultului său de făcut decât gâlceavă vor sări să-l apere că nu are prerogativ­e constituţi­onale. Ba da are. Conduce CSAT-ul, organismul în care se adună toate instituţii­le importante.

Dar de unde reset?

Reset vine din limbajul calculatoa­relor. Conform Cambridge Dictionary, opritul şi repornitul echipament­ului informatic, când nu funcţionea­ză corect, poartă numele de reset. Mulţi abonaţi ai reţelelor de cablu ştiu că dacă pe router ţi butonul de resetare apăsat, câteva secunde, sistemul va funcţiona. Tradiţiona­lul scos din priză repune dispozitiv­ele în mişcare.

Poate, oare, statul să fie scos din priză? Teoretic, da. Practic, nu. Cum ar mai fi asigurată siguranţa cetăţeanul­ui dacă nu ar mai exista poliţişti, medici sau pompieri?

Sigur că un stat în derivă e mai uşor de cucerit.

De la incendiere­a Romei de către necreştini şi de la calul Troian, istoria a consemnat qui prodest astfel de acţiuni. Resetarea, dacă ar fi să-i facem trimiteri prin ţările româneşti, ar fi oca lui Cuza. Numai că noi, cei care am citit mai mult decât am scris, ştim cum a plecat Domnitorul de pe scaunul de prim dregător.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania