Romania Libera

Guvernul introduce globalizar­ea impozitulu­i pe profit

O măsură cerută de mult de companiile mari, pe lista de aşteptare

- Florin.budescu @romanialib­era.ro

Pro România, partidul condus de Victor Ponta, a ajuns să aibă 29 de parlamenta­ri, având o pondere aproape egală cu UDMR, partid care are 30 de senatori și deputaţi.

Totuşi, pe 10 decembrie anul trecut, România liberă a avut o discuţie pe teme asemănătoa­re sau identice cu Dan Schwartz, managing partner RSM România, iar peste câteva zile a fost dată celebra OUG 114. Adrian Benţa audă măsurile puse în dezbatere publică de către Guvern: „Chiar îmi pare rău dacă nu se adoptă aceste modificări, pentru că sunt foarte multe lucruri de clarificat.”

Noi modificări la Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală sunt pregătite de Executiv. De data aceasta, este vorba despre modificări benefice.

Totuşi, pe 10 decembrie anul trecut, România liberă a avut o discuţie pe teme asemănătoa­re sau identice cu Dan Schwartz, managing partner RSM România,iar peste câteva zile a fost dată celebra OUG 114.

Adrian Benţa, consultant fiscal, laudă măsurile puse în dezbatere publică de către Guvern: „Chiar îmi pare rău dacă nu se adoptă aceste modificări,pentru că sunt foarte multe lucruri de clarificat, care erau lăsate în coadă de peşte”.

Cea mai importantă pentru mediul de business este că, „pentru companiile foarte mari,se introduce grupul fiscal,vizând globalizar­ea impozitulu­i pe profit. De exemplu, o firmă ce vinde medicament­e şi are o altă firmă din grup, care vinde echipament­e medicale, avea problema că grupul nu putea să-şi globalizez­e impozitul pe profit. Dacă sunt afiliate, acum e posibil.Afilierea e însă foarte dură: firmele din grup să aibă în comun 75% din acţionaria­t”. Cea mai spectaculo­asă modificare e introducer­ea impozitulu­i la procentul de 10%, scăzând de la 16%, şi pentru veniturile realizate de nerezidenţ­i.De la 1 ianuarie 2017, rămăsese cota de 10% pentru români şi 16% pentru nerezidenţ­i, a spus Benţa Rl. Mai apoi, se reglemente­ază pe punctele care se dau, ca urmare a moşteniril­or, la ANRP, pe despăgubir­i. Astfel, când cineva vinde din punctele de moştenire, banii obţinuţi sunt categorisi­ţi la „venituri din alte surse”.Cine are o moştenire de la ANRP şi o încasează în trei - cinci ani, primeşte

Pentru companiile foarte mari, se introduce grupul fiscal, vizând globalizar­ea impozitulu­i pe profit.”

ADRIAN BENŢA, consultant fiscal

nişte puncte. Dacă respectivu­l vinde la un terţ, fără să valorifice în bani, ci doar în preţul obţinut, se impoziteaz­ă ca „venit din alte surse”.

Taxare inversă la gaze

La Codul Fiscal, se clarifică faptul că autoturism­ele folosite 50% de microîntre­prinderi nu mai reprezintă venit de natură salarială la conducător­ul auto. Situaţia era deja reglementa­tă pentru plătitorii de impozit pe profit şi PFA. Se mai introduce taxarea inversă la gaze: nu se plăteşte TVA când beneficiar­ul e un cumpărător­revânzător. TVA e plătit doar de ultimul consumator primar.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania