Romania Libera

Poziţionar­ea biroului

Organizare­a camerei elevului trebuie să ajute sănătăţii sale

- Ion.diamandi @romanialib­era.ro

Este de preferat ca biroul elevului să fie poziţionat sub fereastră pentru a avea lumină naturală cât mai multă vreme din zi iar dacă din motive de spaţiu, nu este posibil acest lucru și suntem obligaţi să punem biroul contra unui perete atunci este indicat ca acesta să fie suficient de adânc (60cm - 70cm).

Pentru a proteja ochii copiilor, în special a celor mici, dar și a celor mari, sunt necesare mai multe surse de lumină Un loc insuficien­t luminat, scade capacitate­a de concentrar­e, pe lângă faptul că dăunează vederii. O lumină potrivită este aceea asemănătoa­re cu cea a soarelui – lumina albă rece.. La nivelul ochilor, suficient de aproape de masa de studiu este util să amenajăm niște zone pe perete unde se pot evidenția tematicile temporare pe care le abordează copii. Există trucuri pentru a nu încărca cu prea multă culoare aceste suporturi grafice. Un pinboard aplicat direct pe perete pe care se aplică un strat de vopsea lavabilă, o zonă de perete vopsită cu vopsea magnetică sau cu vopsea pe care se scrie cu creta sunt niște variante simple și eficiente.

Este necesar ca suprafața biroului sau mesei de lucru pentru elev să fie suficient de deschisă pentru a nu forța ochii la schimbări prea mari de luminozita­te și să fie mată pentru a nu favoriza reflexia luminii. Biroul sau masa de lucru trebuie să fie luminoase, fiind de preferat să fie poziționat sub fereastră pentru a avea lumină naturală cât mai multă vreme din zi.

Dr. arh. ANCAMARIA PĂSĂRIN FEREIRA GARCIA DE ALMEIDA

Manualele, caietele de lucru este util să fie așezate paralel cu peretele pentru a putea fi văzute și alese ușor iar lecturile care nu țin de școală să fie ținute separat și amenajate întrun colț de citit (reading corner).

Când sunt mai mulți copii de vârste apropiate ste util și plăcut să aibă locul de studiu împreună – la o aceeași masă mai mare sau la birouri alăturate. Este necesară însă și posibilita­tea de lucru individual. Pentru aceasta ajută să folosim o personaliz­are cromatică a materialel­or fiecăruia.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania