Romania Libera

Yieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

România continuă să se îndrepte spre o criză a datoriilor

- Florin.budescu @romanialib­era.ro tru că afectează rezerva, ci probabil se va face alt împrumut”.

Datoria externă totală a României a crescut cu 4,254 miliarde de euro, în primele şase luni ale anului, la 103,671 miliarde de euro.

Datoria publică a crescut cu peste 3,2 miliarde de euro (9,26%), la 37,982 miliarde de euro. Care e semnificaţ­ia cifrelor? „BNR raportează valoarea de piaţă. Cea mai mare parte din ea e formată din emisiunile de obligaţiun­i pe Programul MTN, la Bursa din Luxemburg, care au ajuns la 31 de miliarde de euro, din care ne-am împrumutat cu 29 de miliarde de euro”, spune analistul economic Sorin Dinu.”

(şapou) Datoria externă totală a României a crescut cu 4,254 miliarde de euro, în primele şase luni ale anului, la 103,671 miliarde de euro.

Datoria publică a crescut cu peste 3,2 miliarde de euro (9,26%), la 37,982 miliarde de euro. Care e semnificaţ­ia cifrelor? „BNR raportează valoarea de piaţă.Cea mai mare parte din ea e formată din emisiunile de obligaţiun­i pe Programul MTN,la Bursa din Luxemburg,care au ajuns la 31 de miliarde de euro, din care ne-am împrumutat cu 29 de miliarde de euro”, spune analistul economic Sorin Dinu.

După europarlam­entare şi arestarea domnului Dragnea, explică Dinu, preţurile au crescut la unele euroobliga­ţiuni şi cu 20%. Dar nu e o creştere reală a datoriei, ci doar a valorii de piaţă. Dar nu avem informaţia completă. Ce înseamnă aceasta? „Să avem valoarea nominală, valoarea nominală a titlurilor emise şi valoarea de piaţă. Când vom avea aceasta, vom putea analiza mai bine ce înseamnă datoria publică externă şi impactul ei. Oricum, într-un timp scurt, finanţele au împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe MTN. Probabil, în toamnă vor mai face un împrumut de 1,5 – 2 miliarde de euro”, crede expertul.

Sorin Dinu se aşteaptă la aceasta pentru că vine scadenţa de 1,5 miliarde de euro, pe MTN,„iar banii nu vor fi luaţi de la BNR,pen

România plăteşte dobânzi mai mari

În afară de aceasta,finanţele au raportat dobânzi mici, dar „trebuie să compari cu evoluţia dobânzilor. Fed va reduce dobânda de referinţă, BCE se gândeşte să facă la fel. Yieldurile pe 10 ani, la majoritate­a statelor din Zona Euro, sunt negative. Elveţia a ajuns la -1%. Până şi obligaţiun­ile lusitane sunt la 0,2% – 0,3%. Bulgaria chiuie, cu un cupon de 0,5% şi yieldul aproape de cupon, la 0,45%. Deci, în realitate MFP a vândut obligaţiun­i cu o dobândă extrem de mare”, afirmă Dinu. Practic,yieldul românesc la 10 ani e 4,5%, de peste nouă ori mai mare ca al Sofiei. „Tot ce depăşeşte 100% în creşterile de preţuri arată că România plăteşte dobânzi mai mari. Obligaţiun­ile până în 2049, cu yield la 4,625%, sunt pe la 120%”, a spus României libere analistul economic.

Într-un timp scurt, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe Programul MTN.”

SORIN DINU, analist economic

 ?? FOTO: GOODFREEPH­OTOS ??
FOTO: GOODFREEPH­OTOS

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania