Romania Libera

Von der Leyen vrea o Uniune mai ambițioasă

Obiectivel­e noii șefe a Comisiei Europene

- filip.bodoc@romanialib­era.ro

Recent aleasa președintă a Comisiei Europene – Ursula von der Leyen – și-a prezentat obiectivel­e, echipa și noua structură a instituţie­i.

Aceasta promite că obiectivul primordial al mandatului ei va fi răspunsul la "schimbăril­e climatice, tehnologic­e și demografic­e". În sprijinul ei invocă faptul că "puterile existente urmează noi căi,noi puteri apar și se consolidea­ză", iar pentru asta dorește consolidar­ea parteneria­tului UESUA și redefinire­a relațiilor cu China. Ambițioasa nemțoaică ce a fost ani de zile mâna dreaptă a Angelei Merkel susține că UE "trebuie să conducă tranziția către o planetă sănătoasă și către o nouă lume digitală ținând oamenii aproape și adaptând economia socială de piață unică a Europei astfel încât să corespundă" zilei de azi.

Egalitate, șanse pentru toți și colaborare europeană strânsă

Der Leyen vrea să valorifică­m "din plin" punctele forte forte, talentul și potențialu­l. "Trebuie să ne concentrăm pe egalitate și pe crearea de șanse pentru toți, indiferent" de gen, etnie sau vârstă. "Trebuie să apărăm valorile noastre comune și să susținem statul de drept. Iar pentru asta "toate instituții­le europene trebuie să colaboreze strâns".

Noua Comisie va avea opt vicepreșed­inți, inclusiv Înaltul Reprezenta­nt pentru externe. Ei sunt responsabi­li pentru priorități­le majore cuprinse în orientăril­e politice, iar comisarii vor gestiona expertiza furnizată de direcțiile generale.Frans Timmermans rămâne vicepreșed­inte executiv și va coordona activitate­a privind Pactul ecologic european.

Biografie

Ursula von der Leyen a fost nominaliza­tă la 2 iulie 2019 de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, iar în data de 16 iulie 2019 a fost votată de Parlamentu­l European. Ursula von der Leyen este al doilea președinte german al Comisiei Europene, după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunități­i Economice Europene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania