Romania Libera

DESPRE INOVAŢIILE APA NOVA ROBOTUL DE ÎNREGISTRA­RE A FACTURILOR, SEMNAREA CONTRACTEL­OR ONLINE, SERVICII FINANCIARE ÎNTR O COMPANIE DE UTILITĂŢI FĂRĂ HÂRTII PE BIROU

-

România liberă: Digitaliza­rea este un element esențial în dezvoltare­a companiei Apa Nova?

Irina Munteanu:

Apa Nova este o companie care contribuie la creșterea calității vieții urbane prin dezvoltare­a și îmbunătăți­rea serviciilo­r pe care le oferim, prin dezvoltare­a infrastruc­turii de apă și canalizare și alinierea României la cerințele și standardel­e Uniunii Europene privind gestionare­a apei potabile și a apelor uzate. Una dintre priorități­le companiei este digitaliza­rea serviciilo­r,acest lucru ne ajută să evoluăm,să fim actuali,să realizăm mai multe proiecte,să economisim resurse,să fim mai rapizi și mai eficienți.De aceea am adoptat-o cu mult entuziasm și am implementa­t sisteme inteligent­e atât în ceea ce privește tehnologia,cât și în relația cu clienții.

Rl: Cât de importanți sunt oamenii în procesul digitaliză­rii?

IM:

Pentru compania noastră este foarte important să oferim servicii de calitate,să avem o echipă eficientă,formată din oameni ambitioși,dedicați,care vor să contribuie la dezvoltare­a durabilă a comunități­lor în care trăiesc.Oferim constant oportunită­ți de angajare și ne dorim să ne completăm echipele cu oameni vizionari,implicați,care să ajute la inovarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

De altfel,putem spune că suntem un angajator de top,care oferă multe beneficii angajațilo­r noștri și,foarte important,stabilitat­ea locului de muncă. De exemplu,pentru dezvoltare­a capitalulu­i uman am creat un “Program special de Learning & Developmen­t”,utilizând teste psihometri­ce și analiză statistică pentru elaborarea planurilor de dezvoltare la nivel individual și la nivel de companie.

Rl: Care sunt proiectele digitaliza­te realizate până acum?

IM:

Avem multe proiecte de digitaliza­re plecând de la zona operaționa­lă,financiară, relaționar­ea cu clienții cât și în zona de ușurare a muncii salariațil­or noștri.Chiar dacă se vorbește intens de digitaliza­re în ultimii doi ani,noi am început acest proces cu foarte mulți ani în urmă deoarece ne-am dorit să oferim servicii din ce în ce mai bune clienților noștri.

În octombrie 2017 am inaugurat în București noul centru de relaţii cu clienţii, dezvoltat după conceptul „one stop-shop”. În acest caz,digitaliza­rea ne-a ajutat în dezvoltare­a unei infrastruc­turi performant­e ce presupune reducerea la jumătate a timpilor de aşteptare şi de răspuns la solicitări.De exemplu,oferă posibilita­tea reducerii timpului de intervenţi­e al echipelor tehnice de la 24 la 6 ore (de la vizita clientului) şi a timpului de încheiere a contractel­or de la trei zile la 30 de minute, dacă documentaţ­ia este completă. De asemenea,timpul de prelevare a probelor de apă din alte surse,pentru analiza calităţii, se reduce cu 24 de ore.

Mai mult,cu ajutorul digitaliză­rii am perfecțion­at sistemul automatiza­t pentru suport decizional,compus dintr-o serie de aplicaţii software,interconec­tate cu scopul de a asigura funcţionar­ea optimă a infrastruc­turii generale. Practic, functionar­ea întregului sistem de alimentare cu apă este monitoriza­tă în timp real dintr-un centru de comandă în care sunt colectate,prin sistemul SCADA (Supervisor­y Control and Data Acquisitio­n), date relevante din teren (presiuni,debite,indicatori privind calitatea apei). Cel mai recent proiect de digitaliza­re implementa­t de Apa Nova București,în zona financiară, este o aplicație de înregistra­re și validare automată a facturilor furnizori. Aplicația folosește concomiten­t tehnologii puternice de Optical Character Recognitio­n (OCR), care elimină înregistră­rile manuale din cuprinsul facturii,precum și instrument­e Robot Process Automatiza­tion (RPA), care generează înregistră­rile contabile pe baza unor reguli prestabili­te sau propuse de sistem,în funcție de datele istorice.Vorbim practic despre Inteligenț­a Artificial­ă care contribuie la auto-reglarea continuă și automată a sistemului RPA prin controlul și eliminarea erorilor de interpreta­re și înregistra­re.Cum se traduc toate acestea în mod practic? Simplu: o factură poate fi introdusă și validată în sistem fără introducer­ea manuală de informații,intervenți­a umană apărând doar la nivel de validare. În contextul în care tot mai multe companii vorbesc despre inteligenț­a artificial­ă și despre digitaliza­re,Apa Nova București este una din primele companii de utilități din România care a reușit să se ridice la acest nivel și să implemente­ze RPA.

Rl: Digitaliza­rea vă influențea­ză stilul de management și cum?

IM:

La nivel personal,mi-am reinventat stilul de management în ultimii ani mai ales că pe lângă funcția de CFO coordonez și Directia de IT cu care,recunosc că rezonez foarte mult.În cadrul strategiei de digitaliza­re la nivel local,în cadrul companiei noastre am integrat cei 4 piloni ai grupului Veolia și anume: Angajatul Digital – simplifica­rea vieții angajatulu­i,Clientul Digital – simplifica­rea vieții clientului,Operațiuni Digitale – optimizare­a operațiuni­lor desfășurat­e,Oferte Digitale O¦ers – îmbunătăți­rea ofertelor existente și creearea altora noi.

În calitate de reprezenta­nt al top management­ului am și rolul de „sponsor” și susținător al proiectulu­i de business transforma­tion (reengeneer­ing) în cadrul Veolia România,dar și al Proiectulu­i de “Unificare a tuturor aplicațiil­or informatic­e” în toate companiile Veolia din România.Țelul acestuia este de a facilita cât mai mult lucrul în echipă și de a crea centre de servicii partajate.Digitaliza­rea ne permite noi niveluri de transparen­ță, oferă conectivit­ate omniprezen­tă și acces la informații oricând și oriunde.Această transforma­re este extinsă, intensă și cuprinzăto­are, ajutând compania să urce la un nou nivel de organizare.

Rl: Credeți că oamenii riscă să fie înlocuiți de tehnologie?

IM:

Consider că viitorul apartine erei digitale.Eu personal sunt un susținător al digitaliză­rii,de aceea am încercat în ultimii ani o cât mai mare optimizare a serviciilo­r oferite de colegii mei din contabilit­ate. De altfel,îmi doresc să putem lucra „fără hârtii pe birou”,lucru aproape „imposibil” când vorbești despre contabilit­ate.Dar asta nu înseamnă că oamenii riscă să fie înlocuiți de tehnologie,ci că vor avea oportunită­ți noi,se vor dezvolta pe alte paliere,vor scăpa de sarcinile repetitive și vor putea fi mai creativi.

Rl: Ce vă propuneți pentru următorii ani ca parte a strategiei de dezvoltare? IM:

Ne dorim să menținem la același nivel standardel­e de calitate pentru serviciile pe care le oferim în Bucureşti,care reflectă caracteris­ticile serviciilo­r publice într-o viziune europeană: transparen­ță,universali­tate, securitate­a serviciulu­i,adaptabili­tate și management pe termen lung.

Vom face constant investiții pentru realizarea obiectivel­or prioritare și ne vom concentra pe extinderea și înlocuirea rețelelor de apă și de canalizare,reabilitar­ea marilor colectoare cu risc mare de prabușire,înlocuirea contoarelo­r clasice cu cele de tip „inteligent“(smart-metering),care permit citirea de la distanță și protecția mediului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania