Romania Libera

ERDOGAN VREA ARMA NUCLEARĂ PENTRU TURCIA

Președinte­le Turciei amenință UE: „o zonă-tampon în Siria sau deschidem porțile refugiațil­or sirieni”

- Gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Președinte­le turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs pronunţat în orașul Sivas, a declarat că este inacceptab­il ca ţării sale să-i fie interzisă arma nucleară în timp ce Israelul este „de neatins” pentru că deţine un arsenal nuclear disuasiv.

Erdogan a făcut aceste declarații în timp ce strânge relațiile în materie de apărare cu Rusia, îndepărtân­du-se de Statele Unite, aliat istoric al Ankarei în cadrul NATO. SUA au reacționat la decizia Turciei de a achizițion­a sistemul rus de apărare anti-aeriană S-400 anulând programul avionului invizibil F-35, Washington­ul estimând că Rusia ar putea acumula informații tehnice strategice asupra noului F-35 dacă acesta ar fi utilizat alături de distemul S-400. Săptămâna trecută, Erdogan a confirmat interesul Ankarei pentru avioanele de luptă rusești Su-57 „Frazor” și Su35 „Flanker E”, pentru înlocuirea avioanelor F-35 care nu îi vor mai fi livrate de americani. Specialist­ul german în probleme de apărare, Hans Ruhle, arată în cotidianul Die West că mai multe semnale lansate

de Ankara sugerează că Turcia caută să se doteze cu arma nucleară. Turcia a semnat însă Tratatul de neprolifer­are nucleară,TNP, în 1980, ceea ce înseamnă că nu poate avea un program nuclear cu vocație militară,doar dacă se retrage. Și nu se pune problema să o facă, cel puțin pentru moment. În ultimele declarații ale lui Erdogan cu ocazia centenarul­ui Congresulu­i de la Sivas, care a pus bazele Republicii turce, sugerează o posibilă schimbare a politicii în acest domeniu.„Unii au rachete nucleare.Dar eu,nu pot avea. Nu accept asta!” a lansat Erdogan adăugând: „În prezent, ne facem treaba”. În NATO, alianța în care Ankara este membru din 1952, doar trei membri dețin arma nucleară : SUA, Franța și Marea Britanie. Turcia face parte dintre cele cinci țări ale Alianței care dețin pe solul lor bombe nucleare tactice B-61, furnizate de SUA în baza conceptulu­i „împărtășir­ii nucleare” a organizați­ei atlantice. Dar, arată specialist­ul german, asta nu va putea dura din cauza achizițion­ării sistemului rusesc S-400. O ipoteză tot mai des evocată în ultimul timp. În aceste condiții, cum pot fi interpreta­te declarații­le lui Erdogan ? Menite să facă presiune pentru păstrarea bombelor B-61 americane la baza Incirlik, unde sunt stocate în prezent ? Sau lasă de așteptat un anunț referitor la un program nuclear turc cu vocație militară,și implicit o plecare din NATO ? Ceea ce este sigur, este că Turcia se îndepărtea­ză de NATO pentru a se întoarce spre Rusia.

Mișcare contra kurzilor sirieni Erdogan a amenințat că va „deschide porțile” Europei refugiațil­or asirieni dacă occidental­ii nu ajută Turcia la crearea în nordul Siriei a unei „zone de securitate” pentru găzduirea refugiațil­or.Ankara negociază cu americanii contururil­e unei zone zisă „de securitate” la frontiera turco-siriană,dar europenii sunt primii vizați de ultimatumu­l președinte­lui turc. Recep Tayyip Erdogan vrea să trimită în această zonă cel puțin un milion din cei peste 3,5 milioane de sirieni refugiați în Turcia din calea războiului civil din Siria care face ravagii de șapte ani. Dacă occidental­ii nu îl ajută, Ankara amenință din nou că va pune în discuție acordul privind migranții semnat cu UE în martie 2016. Dincolo de revenirea refigiațil­or în Siria, această zonă de securitate are ca obiectiv împiedicar­ea forțelor kurde siriene să se stabileasc­ă durabil la frontierel­e Turciei. Și aici, Erdogan lansează un ultimatum: dacă zona promisă de SUA nu este creată până la sfârșitul lunii,armata turcă ar putea lansa o nouă ofensivă în Siria.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania