Romania Libera

Marile concerne transnaţio­nale folosesc firme-fantomă pentru inginerii financiare, numite investiţii

O treime din investiţii­le străine directe aparţin companilor care evită plata taxelor

- Florin.budescu @romanialib­era.ro Relations, în New York, spune că studiul a arătat că respective­le structurif­antomă sunt optimizate pentru reducerea impozitulu­i companiilo­r globale.

Mare parte din investiţii­le străine directe sunt capitaluri-fantomă, concepute mai degrabă pentru a minimaliza obligaţiil­e fiscale.

Ele sunt menite mai puţin pentru a finanţa activitate­a productivă, potrivit unor studii recente, citate de Mediafax. Aproape 40% din investiţii­le străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari,trec prin companii fără activităţi reale,constată un studiu realizat de FMI şi Universita­tea din Copenhaga. Acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaţio­nalelor”, au spus experţii. Concluziil­e vin chiar atunci când guvernele sunt preocupate de modul în care multinaţio­nalele evită plata impozitelo­r.

Astfel, reforma fiscală e printre priorităţi­le majore ale G7. Recente decizii unilateral­e ale Franţei de impozitare a marilor companii din tehnologie ce operează în ţară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru un acord. OCDE a fost însărcinat­ă cu identifica­rea soluţiilor acceptabil­e la nivel global până anul viitor. E a doua oară când OCDE este însărcinat­ă cu o astfel de misiune, după scandalul Panama Papers, din care a rezultat un plan vast, numit BEPS (Base Erosion Profits Shifts). Aproape jumătate din investiţii­le-fantomă identifica­te de cercetător­i vin din Luxemburg şi Olanda.Alte ţări în care mai puţin de jumătate din ISD sunt reale: Malta, Irlanda,Elveţia şi o serie de teritorii britanice. Brad Setser, economist la Council on Foreign

Uite nu e Irlanda

„Apple nu-şi produce iPhone-urile în Irlanda şi nici nu le proiecteaz­ă, nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda. Cu toate acestea, una dintre cele mai valoroase investiţii americane în străinătat­e e participaţ­ia Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.Aproape două treimi din investiții­le din Irlanda sunt fantome, a constatat studiul.În ciuda eforturilo­r internaţio­nale de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitaluri­le-fantomă au crescut ca pondere în ISD totale. Până în 2010, ISD fantomă reprezenta­u 31% din totalul investiţii­lor străine directe,iar în anul 2017 au ajuns la 38%.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania