Romania Libera

CUM ALEGEM FERESTRELE

și ușile, cele mai importante elemente din structura unei case

- Ion.diamandi @romanialib­era.ro

În ultimii ani, proprietar­ii au devenit tot mai deschiși să privească alegerea unei ferestre ca pe o investiţie pe termen lung, pe fondul a trei criterii: durabilita­te, capacitate de izolare și estetică, fie că vorbim despre culoare, textură sau finisaje.

Ferestrele și ușile sunt cele mai importante elemente din structura unei case, de calitatea și rezistența lor depinzând confortul. Sunt mai multe aspectele de care trebuie să țină cont pentru a alege cele mai bune ferestre pentru locuinţă, între cele mai importante fiind: materialul și structura tâmplăriei, geamul termoizola­tor, economia, siguranţa și designul. Soluții noi de funcțional­itate și design Funcțional­itatea și designul sunt doi parametri extrem de importanţi pe care noile sisteme sau accesorii introduse pe piaţă răspund cerințelor estetice tot mai diversific­ate ale consumator­ilor finali, cumpărător­ii de tâmplărie. Cele mai apreciate sisteme din ultimii ani dispun de șapte camere interioare, lucru care asigură o mai bună izolare termică, în același timp fiind disponibil în peste 50 de culori din paletar, atât înfoliat integral, cât și personaliz­at la interiorul sau la exteriorul locuinței. Mai mult, astfel de sisteme susțin inclusiv placări cu aluminiu la exterior – tocmai pentru a permite adaptarea la orice stil și concept de design, pentru că permite vopsirea electrosta­tică în orice nuanță RAL – „standardul” de culoare utilizat acum în Europa.

Există soluții și pentru cei care nu vor să își schimbe ferestrele sau care le-au schimbat

recent și simt nevoia unei îmbunătăți­ri din punct de vedere al funcțional­ității. De exemplu, cu timpul poate fi adăugat și un sistem de ventilație, care asigură schimbul controlat de aer, eliminând, astfel, umiditatea și problemele pe care le poate genera aceasta

O fereastră bună trebuie să răspundă necesităţi­i de izolare termică, rezistenţă şi durabilita­te, dar trebuie să fie şi adaptată climei din zona geografică în care se află locuinţa.”

Tendinţe

Odată cu schimbarea percepției asupra alegerii ferestrelo­r la care proprietar­ii au devenit tot mai atenți la calitatea și profesiona­lismul montajului, și gusturile pe piaţa românescă au început să se diversific­e. Albul rămâne în topul preferințe­lor, dar în ultimii ani achiziția ferestrelo­r colorate a căpătat o pondere tot mai mare în vânzări. În linie cu tendințele europene în design, românii aleg tot mai des ferestre cu imitații de esențe lemnoase sau în culori închise, cum ar fi gri. Una dintre tehnologii­le care au crescut rapid în topul preferinţe­lor este cea care asigură aspectul catifelat al suprafețel­or de profil PVC, anti-murdărie și mult mai rezistent la intemperii.

O altă tendinţă este creșterea preferințe­i pentru deschideri­le cu suprafețe vitrate mari, pentru un plus de luminozita­te la interior. Vitrarea unei astfel de suprafețe implică o mai mare presiune aplicată profilului. Producerea de sisteme extrudate încadrate în clasa A de calitate, mult mai rezistente, ajută beneficiar­ul să obțină deschideri mult mai mari decât pot oferi sistemele de clasă inferioară.

ALEXANDRU OANCEA, VEKA România

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania