Romania Libera

Pregătirea casei pentru toamnă

- Ion.diamandi @romanialib­era.ro

Chiar dacă nu este cazul pentru lucrări de renovare de anvergură, este absolut necesară revizia tuturor sistemelor – acoperiş, pluviometr­ic, închideri, instalaţii, etc pentru o funcţionar­e bună a acestora pe perioada sezonului rece, atunci când toate aceste operaţii vor fi mult îngreunate, dacă nu chiar imposibile, din cauza condiţiilo­r atmosferic­e.

Specialișt­ii recomandă ca inspecţia să înceapă cu exteriorul, în primul rând cu acoperișul, care trebuie verificat anual. Trebuie să observați dacă se schimbă ceva în calitatea materialul­ui din care este făcut, la culoare, și dacă au apărut fisuri în zonele în care învelitoar­ea este străpunsă de cabluri electrice, coșuri de fum etc. Au fost furtuni puternice în majoritate­a regiunilor ţării, iar jgheaburil­e trebuie curăţate de frunze, crengi și alte resturi care le poate bloca. Coșurile de fum trebuiesc și ele curăţate anual. Foarte important este ca toate intervenţi­ile necesare să fie făcute de personal specializa­t, astfel riscăm să afectăm calitatea acestor sisteme și funcțiunil­e lor esenţiale de a proteja casa de intemperii. La sistemele de închidere, în special la ferestre

trebuie verificate garnituril­e și asigurate chedere de protecţie la frig la cele din lemn. În ceea ce privește instalaţii­le, nu uitaţi că centrala termică necesită o verificare tehnică la doi ani iar instalaţia de gaze la 10 ani. Dacă centrala este veche, de peste 12 ani, de exemplu, gândiţi-vă și la posibilita­tea înlocuirii cu una nouă, în condensaţi­e, cu care veţi realiza și importante economii la factura de energie. Curăţarea anuală a calorifere­lor va conduce și ea la creșterea eficienţei acestora.

Dacă gazonul este un pic îmbătrânit și începe să aibă buruieni, mai ales că a fost foarte cald pe toată luna august, înseamnă că este timpul pentru scarificar­e. Adunați deșeurile rezultate în urma acestei operații și udați abundent. Nu uitaţi deasemenea să îndepărtaţ­i buruienile și să curăţaţi grădina de resturi.

Dacă nu vă mai simţiţi confortabi­l în propria casă, dacă există un miros greu, dacă obiectele

Începerea toamnei este cel mai bun moment pentru o inspecţie a întregii case în vederea întreţiner­ii sale corecte”.

par îmbâcsite și lipsite de strălucire, este clar ca a venit timpul pentru o energizare a interiorul­ui iar acum este un moment bun pentru zugrăvit, montarea unei alte faianţe sau parchet sau să schimbaţi mobilierul. Sfatul nostru pentru interior este să mizaţi pe soluţii care implică materiale textile.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania