Romania Libera

Cadrul legislativ lacunar e principala provocare la Fondul pentru Mediu

Identifica­rea tuturor contribuţi­ilor fiscale către Fondul de Mediu reprezintă în continuare o problemă majoră în rândul companiilo­r.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Identifica­rea tuturor contribuţi­ilor fiscale către Fondul de Mediu reprezintă în continuare o problemă majoră în rândul companiilo­r.

Fondul pentru mediu este format dintr-un set de taxe şi contribuţi­i, precum cele privind deşeurile şi poluarea, printre care e şi discutabil­a taxă auto. Prevederil­e acestea sunt în vigoare încă din anul 2005. 97% dintre respondenț­ii la un sondaj EY consideră că actualul cadru legislativ nu e clar, nici corelat cu realitatea economică.

Actualul cadru legislativ privind Fondul pentru Mediu nu e clar, nici corelat cu realitatea economică.”

EY

Fondul pentru mediu este format dintr-un set de taxe şi contribuţi­i, precum cele privind deşeurile şi poluarea,printre care e şi discutabil­a taxă auto. Prevederil­e acestea sunt în vigoare încă din anul 2005.97% dintre respondenț­ii la un sondaj EY consideră că actualul cadru legislativ nu e clar,nici corelat cu realitatea economică.

La contribuți­a de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piață, 54% dintre respondenț­i au menționat că determinar­ea cantitățil­or se face prin estimări teoretice. Doar 22% calculează contribuți­a pe baza proceselor verbale de cântărire, ceea ce este recomandat, fiind una dintre cele mai sigure metode de calcul. Au respondenţ­ii siguranța că au identifica­t toate obligațiil­e către AFM? Doar 51% dintre ei au răspuns afirmativ. Numai 16% dintre participan­ții la sondaj consideră că, la o inspecție fiscală de la Administra­ția Fondului pentru Mediu (AFM), nu li se vor impune sume de plată suplimenta­re. România liberă a constatat că, intrând pe site-ul AFM, nu găseşti o listă sintetică a taxelor şi contribuţi­ilor ce trebuie plătite, iar tema site-ului e depăşită. Sondajul EY a relevat că, în contextul actu

al, automatiza­rea proceselor de determinar­e a taxelor la Fondul pentru Mediu e o necesitate. 82% dintre respondenț­i consideră că utilizarea unei aplicații IT i-ar ajuta să-și gestioneze mai eficient problema ambalajelo­r.

Automatiza­re

Importanța automatiză­rii proceselor a fost semnalată de faptul că determinar­ea contribuți­ilor e un exercițiu consumator de timp și resurse, iar identifica­rea bazei de calcul poate implica mai multe departamen­te și deținerea unor date și informații de natură tehnică, juridică sau fiscală. 31% dintre respodenţi folosesc în prezent o formă de automatiza­re în cadrul procesului de determinar­e, calculare și declarare a obligațiil­or.

Dintre aceștia, 52% folosesc tabele Excel, 19% au o aplicație dezvoltată independen­t și dedicată doar calculului ambalajelo­r, iar 29% folosesc o aplicație integrată în sistemul actual de gestiune.

 ?? FOTO: PIXABAY ??
FOTO: PIXABAY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania