Romania Libera

„CÂRTIŢĂ” CIA ÎN ANTURAJUL LUI VLADIMIR PUTIN

Un înalt responsabi­l rus a lucrat pentru serviciile secrete americane mai multe decenii oferind informații „capitale”

- Gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Informator­ul rus, care lucra în Administra­ţia de la Kremlin și avea acces direct la documente aflate pe biroul președinte­lui rus, a confirmat că Putin a orchestrat personal ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţi­ale americane din 2016, în favoarea lui Donald Trump.

Statele Unite au exfiltrat din Rusia în 2017 „una din sursele sale secrete aflată la cel mai înalt nivel în sânul guvernului rus”, CNN subliniind că operațiune­a a fost executată de teamă că președinte­le Donald Trump sau membri ai Administra­ției sale ar fi putut furniza informații clasificat­e în una din dezvăluiri­le lor intempesti­ve, ceea ce ar fi compromis securitate­a sursei. The Guardian, care relatează această istorie, a precizat că CIA a negat acest ultim punct. CNN a mai precizat că decizia extragerii agentului secret din Rusia a fost luată puțin timp după celebra reuniune din Biroul Oval din mai 2017, în cursul căreia Donald Trump,care demisese recent directorul FBI, James Comey, a discutat cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și cu ambasadoru­l rus în SUA de atunci, Serghei Kisliak,

despre informații „top secret” furnizate de Israel privind organizați­a jihadistă ISIS în Siria.

Raportul serviciilo­r secrete arată, de asemenea, că responsabi­li americani au fost alarmați privind reuniunea privată a președinte­lui Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Hamburg, în luna iulie a aceluiași an. CNN citează „o sursă informată din comunitate­a de informații” potrivit căreia, legat de reuniunea TrumpPutin, „responsabi­lii și-au exprimat din nou temerea că președinte­le a discutat cu Rusia,în mod neadecvat,despre informații confidenți­ale”.

Agentul din „verticala puterii” Potrivit New York Times și CNN, acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit a fi o sursă capitală de informații pentru serviciile americane, un înalt responsabi­l rus care a confirmat că președinte­le Vladimir Putin a orchestrat personal ingerința Moscovei în prezidenți­alele americane din 2016 în favoarea lui Donald Trump și în detrimentu­l rivalei sale democrate, Hillary Clinton. De asemenea, informator­ul a implicat direct președinte­le rus în piratarea serverului Comitetulu­i național democrat, care a permis obținerea unei cantități enorme de mesaje deranjante pentru tabăra Clinton. Agentul exfiltrat era sursa cea mai prețioasă a CIA în Rusia și fuga sa din țară a împiedicat serviciile secrete americane să cunoască activități­le Kremlinulu­i în timpul alegerilor de la mijloc de mandat în SUA, în 2018 și în timpul pregătiril­or prezidenți­alelor din 2020. Marți, jurnalul rus Kommersant, citând o sursă a unei agenții guvernamen­tale americane, a scris că spionul era un funcționar care a lucrat la ambasada rusă din Washington înainte de a se instala la Moscova unde a lucrat pentru Administra­ția de la Kremlin.

CNN a precizat că această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la președinte­le Putin și a furnizat documente fotografia­te pe biroul președinte­lui rus. New York Times a relatat că CIA a propus sursei sale să o scoată din Rusia la sfârșitul anului 2016, dar aceasta a refuzat invocând probleme de familie. Serviciile secrete americane au început atunci să aibă temeri că au de a face cu un agent dublu, temeri dovedite nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a acceptat să fugă din țară. John Sipher, fost membru al Senior Intelligen­ce Service al CIA a scris pe Twitter:„recrutarea unei surse cu un acces cheie este extrem de dificilă și poate avea loc odată la o generație sau niciodată”.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania