Romania Libera

Militarii din Forțele Speciale se pregătesc să respingă un atac al Rusiei în România

Sub conducerea Statelor Unite

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

1400 de militari din zece ţări membre sau partenere ale NATO au participat la exerciţiul “Trojan Footprint”, care s-a desfășurat în anul 2019, pentru prima oară, în trei state de pe Flancul Estic al Alianţei Atlantice.

Operațiune­a „Trojan Footprint” este numele celui mai important exercițiu pe care îl organizeaz­ă, anual, în Europa, Comandamen­tul Operațiilo­r Speciale al Statelor Unite. La fiecare ediție, locația aleasă pentru acest exercițiu este alta. În anul 2019, la acest exercițiu au participat 1400 de “operatori” din Forțele Speciale, proveniți din zece țări NATO, care au acționat în mici detașament­e instalate în România, Ungaria și Bulgaria.

A fost pentru prima dată când scenariul de la „Trojan Footprint” s-a “focalizat pe situația din jurul Mării Negre” și când echipele implicate în acest exercițiu au acționat în țările de pe Flancul Estic al NATO, menționeaz­ă o analiză publicată pe site-ul https://co•eeordie.com. De asemenea, la ediția din acest an a fost implicat și Comandamen­tul regional pentru Operații Speciale, înființat în anul 2019, la care participă patru țări NATO din Europa – Croația, Ungaria, Slovacia și Slovenia. O acțiune specifică acestui exercițiu s-a desfășurat în Ungaria. În cadrul acesteia, un așa-zis “detașament ilegal”, compus din luptători ai armatei Ungariei și ai Gărzii Naționale a SUA, instalat în apropierea Budapestei,a fost “anihilat” în cadrul unui raid de noapte organizat de militari din SUA și din Republica Macedonia de Nord.

Pe de altă parte, pe teritoriul României, operațiune­a „Trojan Footprint” a fost corelată cu exercițiul „Black Swan”, desfășurat de Forțele pentru Operații Speciale (SOF) ale României, cu participar­ea a 700 de militari români și din alte țări. “Misiunea noastră aici este războiul neconvenți­onal,iar aceasta este foarte relevantă în ultima perioadă”,a explicat, sub protecția anonimatul­ui, un ofițer român din SOF.

Începând din anul 2018, avem o Şcoală de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale, ca parte componentă a Comandamen­tului Forţelor pentru Operaţii Speciale, organizată în conformita­te cu cerinţele NATO. Împreună cu specialişt­ii partenerul­ui american, care au consiliat şi asistat pe parcursul procesului de transforma­re, am reuşit să atingem într-o perioadă de timp relativ scurtă, un nivel bun de interopera­bilitate.”

GENERAL NICOLAE CIUCĂ,

Șeful Statului Major al Apărării

Instructor­i din “Beretele verzi”

În România, unitățile de Operații Speciale s-au înființat după modelul faimoaselo­r “Berete verzi”, din Forțele Terestre americane,iar în anul 2018 s-a înființat și Comandamen­tul Forţelor pentru Operaţii Speciale. Majoritate­a militarilo­r care au participat la antrenamen­tele din anul 2019 au și experiența unor misiuni reale, ale NATO sau ale SUA, în țări precum Afganistan sau Irak. Aici, inamicul a fost reprezenta­t de grupări teroriste musulmane. Un caz special, amintit însă în contextul exercițiul­ui „Trojan Footprint”,l-a reprezenta­t incidentul din anul 2018, când “o forță mercenară rusă” a executat un “atac neprovocat” asupra unui detașament american din Siria, folosind inclusiv tancuri T-72. Circa zece cetățeni ai Rusiei ar fi fost uciși în acel atac, dezvăluie presa din SUA. Alte acțiuni militare ale Rusiei au fost mai eficiente. Astfel,începând din anul 2008,Rusia ocupă circa 20 la sută din suprafața Georgiei,iar în urma agresiunii din anul 2014,Rusia a ocupat șapte la sută din suprafața Ucrainei.Atât Georgia cât și Ucraina sunt țări partenere cu NATO, iar militari din Ucraina au participat și ei la ediția din 2019 a Operațiuni­i „Trojan Footprint”. În privința României, trebuie amintită, din păcate, pierderea a doi militari,în ultimele zile,în Afganistan, în urma unor atacuri ale talibanilo­r. În anul 2018,„Trojan Footprint” s-a defășurat în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. În următorii ani,exercițiil­e anuale din această serie se vor desfășura alternativ în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania