Romania Libera

PSD ULUI I SE MAI TAIE UN BRAŢ, PRIN TRECEREA LA VOTUL UNINOMINAL

Proiectul a trecut tacit de Senat fără să fie votat

- filip.bodoc @romanialib­era.ro

Camera Deputațilo­r este martora unei bătălii cu implicații electorale majore pentru scena politică. Un proiect de lege în

cauză a trecut deja prin Senat, iar Opoziția vorbește despre o posibilă „lovitură mortală” pentru PSD. Cabinetul a adoptat pe 3 iunie o Ordonanță de urgență care modifică legea electorală locală; s-ar reveni, la viitorul scrutin din 2020, la alegerea președinți­lor de Consilii Județene prin vot uninominal direct,ca în anii 2008-2016.

Camera Deputaţilo­r este martora unei bătălii cu implicaţii electorale majore pentru scena politică. Un proiect de lege în cauză a trecut deja prin Senat, iar Opoziţia vorbește despre o posibilă „lovitură mortală” pentru PSD.

Cabinetul a adoptat pe 3 iunie o Ordonanță de urgență care modifică legea electorală locală; s-ar reveni, la viitorul scrutin din 2020, la alegerea președinți­lor de Consilii Județene prin vot uninominal direct, ca în anii 2008-2016. Aceștia sunt acum aleși indirect, cu votul consilieri­lor județeni.Proiectul pentru aprobarea OUG a trecut tacit de Senat fără să fie votat, și a ajuns deja la Camera Deputațilo­r. El a fost distribuit comisiilor și are termen pentru raport două săptămâni, după care trebuie să intre la vot final.

Forțele anti-PSD fac calcule pentru respingere­a legii de aprobare a OUG și astfel președinți­i de CJ să nu mai fie aleși uninominal.Varianta “uninominal­ă” mai este suținută doar de PSD și de UDMR, care nu fac majoritate în Camera Deputațilo­r nici în tandem, însumând 157 de voturi

față de cele 165 necesare; deci se anunță și jocuri de culise intense.

Miza este cât se poate de serioasă: În 2016 PSD a reușit un scor covârșitor la locale (prin vot uninominal) și și-a adjudecat Consiliile Județene într-o proporție uriașă. Dacă Opoziția are dreptate, de la zeci de șefi de CJ câți are acum, PSD ar putea să păstreze controlul a numai 5-67 Consilii Județene, zic sursele. De aici calculele pentru blocarea alegerii uninominal­e. Prin vot indirect, partidele din Opoziție mizează (probabil iluzoriu, totuși) că se vor alia toți împotriva PSD și vor face majorități care îi vor scoate pe social-democrați din joc. Dar dacă le-ar ieși,mai puțini șefi de CJ ai PSD ar însemna încă o lovitură contra PSD în vederea alegerilor parlamenta­re.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania