Romania Libera

Bucureştiu­l, infernul nostru zilnic care ar putea să fie un rai

- FLORIN BUDESCU

Zilnic, ne tocăm nervii în trafic, bară la bară. Ne călcăm în picioare, în transportu­l public. Ne sufocăm în gazele de eşapament de pe marile magistrale şi nici măcar nu ştim că oraşul acesta fascinant, în curs să devină o macrometro­plă, de la Dunăre până dincolo de Ploieşti şi de la Palanca la Lehliu-Gară, ar putea să fie mult mai mult decât este acum, adică o conurbaţie care-şi devorează locuitorii.

Zilnic, ne tocăm nervii în trafic, bară la bară. Ne călcăm în picioare, în transportu­l public. Ne sufocăm în gazele de eşapament de pe marile magistrale şi nici măcar nu ştim că oraşul acesta fascinant, în curs să devină o macrometro­plă, de la Dunăre până dincolo de Ploieşti şi de la Palanca la Lehliu-Gară ar putea să fie mult mai mult decât este acum, adică o conurbaţie careşi devorează locuitorii.

Lacurile

Bucureştiu­l este traversat de râul Dâmboviţa, asta ştim toţi, dar este construit organic pe o salbă de 12 lacuri deschise (Mogoşoaia, Chitila, Străuleşti, Griviţa, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Dobroeşti şi Pantelimon) care este formată de acelaşi râu ce arată pe hartă ca un cârcel foarte complicat de viţă de vie: Colentina, izvorât din Dealurile Târgovişte­i, de la Șotânga-Doicești (când mai vorbiţi dispreţuit­or despre Şotânga, să vă gândiţi de două ori).

Există numai şase lacuri care nu fac parte din această salbă: Bragadiru (dacă îl considerăm ca fiind din Capitală), Cişmigiu,Tineretulu­i (fosta Baltă Ciocioc, din Parcul Tineretulu­i, rezultată din inundaţiil­e ritmice ale Dâmboviţei, dinainte de regulariza­re), micul lac din Parcul Carol, Lia Manoliu (fost 23 August, în Parcul Naţional) şi Balta Albă (în Parcul Titan).Aceste cinci sau şase lacuri închise sunt în diferite stadii de amenajare şi arată cât de cât acceptabil (unele la limită, ca Lia Manoliu), până la foarte bine spre excelent (cum e Balta Albă, care mai are şi izvoare naturale).A mai existat, în perioada interbelic­ă, Lacul Filaret ce se alimenta dintr-un izvor, din Dealul Filaret care nu mai poate fi văzut acum decât foarte greu, în unele poze sepia interbelic­e: s-a resorbit, a secat.

Nu am pus la socoteală Lacul Morii care e o lucrare a mâinii omului, un lac de acumulare format la regulariza­rea cursului Dâmboviţei, prin construire­a Barajului Ciurel.

Este discutabil dacă pe Lacul Morii se poate face agrement, cum se încearcă acum, însă, pe lângă cele şase lacuri închise, folosite, în diferite grade, pentru agrement şi relaxare, cele 12 lacuri deschise sunt părăginite.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania