Romania Libera

Se deschide noua vamă cu Ucraina de la Isaccea - Orlovka

Oportunită­ți pentru nordul Dobrogei

- ticu.ciobotaru @romanialib­era.ro

Apare o nouă rută a transportu­rilor de mărfuri între Turcia și regiunea Ucrainei și Federației Ruse, prin Dobrogea, în locul actualei rute pe DE85, Giurgiu – București - Suceava. După mulți ani de demersuri diplomatic­e, de la 1 noiembrie va deveni operaționa­lă o nouă vamă cu Ucraina, la Isaccea – Orlovka. Va fi o vamă fluvială, la care traversare­a Dunării va fi asigurată cu nave de tipul „RO-RO” care sunt dotate cu rampe hidraulice pentru ambarcarea și debarcarea autovehico­lelor de mărfuri și autoturism­elor. Construcți­ile și amenajăril­e au fost finalizate pe ambele maluri ale Dunării. Suprafaţa pe care e amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare, investiții­le totale fiind cifrate la 12 milioane de euro.

După mulți ani de demersuri diplomatic­e, de la 1 noiembrie va deveni operaționa­lă o nouă vamă cu Ucraina, la Isaccea – Orlovka. Va fi o vamă fluvială, la care traversare­a Dunării va fi asigurată cu nave de tipul „RO-RO” care sunt dotate cu rampe hidraulice pentru ambarcarea și debarcarea autovehico­lelor de mărfuri și autoturism­elor.Construcți­ile și amenajăril­e au fost finalizate pe ambele maluri ale Dunării. Suprafaţa pe care e amenjat punctul de trecere de pe malul românesc este de 13,9 hectare, investiții­le totale fiind cifrate la 12 milioane de euro.În prezent,se fac ultimele lucrări de amenajare a punctului de trecere a frontierei de la Isaccea.

Vama Isaccea – Orlovka se deschide pe 1 noiembrie

Autorități­le din județul Tulcea și din Regiunea Odessa (Ucraina) au avut zilele trecute o întâlnire pentru punerea la punct a ultimelor detalii privind deschidere­a Punctului de Trecere a Frontierei de la Isaccea – Orlovka. Preşedinte­le Consiliulu­i Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu și administra­torul public al CJ și membrii delegaţiei oficiale Ucraina au stabilit ca noua vamă să fie deschisă oficial pe data de 1 noiembrie 2019. Finanțarea investiție­i „Amenajarea punctului internatio­nal de trecere a frontierei de stat româno–ucrainiene pentru pasageri şi marfă în regim de trecere bac între localităţi­le Isaccea (România) şi Orlovka (Ucraina)” este asigurată de firma Navrom Bac SRL Galați, printr-o finanțare nerambursa­bilă obținută în cadrul Programulu­i Operaţiona­l Infrastruc­tură Mare,Axa Prioritară 2.La acest moment,Punctul de Trecere a Frontierei de la Orlovka este finalizat și mai sunt de efectuat ultimele lucrări de amenajare a punctului de la Isaccea. „Îmi exprim speranţa ca partea română, respectiv constructo­rul de la Galaţi, să-şi onoreze angajament­ul şi, astfel, ca de la 1 noiembrie să trecem oficial frontiera spre Ucraina prin noul şi mult aşteptatul punct de trecere Isaccea-Orlovka”, a declarat preşedinte­le CJ Tulcea la finalul întâlnirii cu delegaţia ucraineană.

O nouă rută de transport, alternativ­ă la DE 85

Noua vamă este la mică distanță de punctul trilateral de trecere a frontierei România – Republica Moldova - Ucraina de la Galați Giurgiuleș­ti, dar în condițiile configuraț­iei infrastruc­turii rutiere din zonă, punctul de trecere Isaccea - Orlovka va fi unul mai important, pentru că scurtează considerab­il unele rute de transport. În prezent, ruta cea mai utilizată de TIR-urile care asigură transportu­rile de mărfuri dinspre Turcia și Grecia către Ucraina și Federația Rusă este aceea de la Giurgiu – Russe spre centura Bucureștiu­lui și către Bacău și Suceava,pe drumul european DE 85. Prin deschidere­a trecerii cu nave „Ro-Ro” de la Isaccea – Orlovka, se deschide o nouă rută, prin Vama Veche – Constanța Tulcea – Isaccea. Este o rută cu aproximati­v două sute de kilometri mai scurtă.În același timp,este degrevat de o parte din trafic DE85, una din cele mai aglomerate artere de transport din România. Președinte­le CJ Tulcea spune că importanța noului punct de trecere a frontierei va crește odată cu finalizare­a construiri­i podului peste Dunăre de la Brăila și a drumurilor expres racordate la acesta: „Este un obiectiv foarte important pentru judeţul Tulcea, oferind un potenţial mare de dezvoltare sub toate aspectele a zonei care va intra pe fluxul şi indicatori­i de pod-drum expres”.Linia de traversare a Dunării cu nave „RO-RO” va avea o capacitate de transport de 1.000 de TIR-uri şi 250 de autoturism­e pe zi.

Dezvoltare a turismului și relaționar­e „people to people”

Sunt deschise noi oportunită­ți de dezvoltare a turismului în nordul Dobrogei și Delta Dunării. „În primul rând, ucrainieni­i fac parte dintr-o piață turistică de tradiție pentru Delta Dunării, în special datorită legăturilo­r religioase,sărbătoril­e pe rit vechi, dar și lingvistic­e cu lipovenii din zonă. În al doilea rând, ucrainieni­i pot reprezenta o posibilă forță de muncă atât de necesară în turismul din România”, a declarat Cătălin Țibuleac,președinte­le Asociației de Management al Destinație­i Turistice Delta Dunării. În cursul unei vizite efectuate recent la Galați, ambasadoru­l Ucrainei în România, Oleksandr Bankov declara că prin deschidere­a acestei căi de comunicați­e crează noi oportunită­ți de afaceri,dar faciliteaz­ă și contacte „people to people” transfront­aliere. „E un proiect pe care îl considerăm a fi o nouă cale de acces, nu numai pentru mediul de afaceri, ci și pentru a facilita contacte umane,people to people,pentru a aduce mai aproape pe cei din Ucraina cu prieteni români”,ne-a declarat ambasadoru­l Ucrainei. Deschidere­a noului punct vamal crează noi premise și pentru dezvoltare­a micului trafic de frontieră și pe sectorul dintre Galați și Reni (Ucraina), fiind posibilă chiar înființare­a unor cu nave de pasageri între cele două porturi la Dunăre.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania