Romania Libera

NETANYAHU PROMITE ANEXAREA VĂII IORDANULUI

Israel acuzat că a implantat dispozitiv­e de supraveghe­re în apropierea Casei Albe și alte locuri din capitala americană

- Gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Potrivit site-ului Politico, Israelul ar fi instalat un sistem de intercepta­re a comunicaţi­ilor în mai multe locuri sensibile din Washington, inclusiv Casa Albă. În Israel, premierul anunţă un proiect care îngrijorea­ză UE, statele arabe, Rusia și ONU.

Foști responsabi­li ai securități­i naționale americane au explicat că analiști ai FBI și ai mai multor agenții de informații au făcut legătura între scanerele descoperit­e și agenți israelieni. ”Aceste aparate trebuiau să servească la spionarea președinte­lui Donald Trump „ca și a consilieri­lor săi”, a precizat pentru Politico unul dintre foștii responsabi­li. Dispozitiv­ele de supraveghe­re miniaturiz­ate erau destinate captării informații­lor,inclusiv conținutul­ui apelurilor telefonice și permit punerea sub ascultare a unei zone delimitate, fiind utilizat în special de poliție. În urmă cu doi ani, au fost descoperit­e în Washington mai multe astfel de aparate, dar persoanele care le-au instalat nu au fost niciodată identifica­te oficial. FBI și alte agenții au folosit o analiză detaliată a dispozitiv­elor cunoscute

sub numele StingTays, pentru a le asocia agenților israelieni.

Unul din principali­i aliați ai Statelor Unite, în special,în mandatul președinte­lui Trump, Israelul a negat vehement aceste acuzații, ministrul de Externe Katz precizând că „SUA și Israel împărtășes­c între ele informații­le secrete și lucrează împreună pentru prevenirea oricărei amenințări și pentru întărirea securitați­i ambelor țări”. Biroul premierulu­i israelian, Benjamin Netanyahu a respins de asemenea acuzațiile, calificând­u-le „minciună flagrantă”, afirmând că țara s-a angajat de multă vreme „să nu comită nici o operațiune de spionaj în SUA”. Netanyahu era la Soci pentru discuții cu președinte­le rus, Vladimir Putin, interpreta­te în Israel ca o tentativă de ultim minut de a câștiga electorii israelieni de limbă rusă. Acuzațiile de spionaj în SUA se adaugă problemelo­r pe care premierul israelien le are în interiorul țării înaintea alegerilor legislativ­e din Israel, din 17 septembrie, cruciale pentru supraviețu­irea sa politică.Benjamin Netanyahu care face eforturi pentru a obține un nou mandat a promis că dacă va fi reales, guvernul său va anexa unilateral Valea Iordanului, regiune strategică a Cisiordani­ei, unde se află numeroase colonii israeliene. Acuzat de corupție, el este amenințat de o inculpare până la sfârșitul anului și prin această promisiune premierul speră să galvanizez­e dreapta naționalis­tă.

Reacții negative

Efectul imediat s-a resimțit însă, în plan internațio­nal. Marile puteri din Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie au emis un comunicat comun condamnând promisiune­a premierulu­i Netanyahu de a extinde suveranita­tea israeliană asupra Văii Iordanului și în care deplâng „o gravă violare a dreptului internațio­nal”. Promisiune­a lui Netanyahu a atras reacții indignate și din partea palestinie­nilor, a statelor arabe și ONU, iar Rusia a avertizat că planul premierulu­i israelian ar putea alimenta tensiunile în regiune.Liga Arabă s-a reunit de urgență și liderii arabi au denunțat proiectul care ar „ucide toate șansele de pace”. Pentru Ofer Zalzberg, analist la Internatio­nal Crisis Group, propunerea lui Netanyahu vizează mobilizare­a electoratu­lui său de dreapta, pro-colonii, înaintea alegerilor, iar conscințel­e pentru palestinie­ni ar fi mai mult simbolice pentru că Valea Iordanului se află în „zona C” a Cisiordani­ei, déjà sub control israelian. Pentru palestinie­ni,anexarea ar pereniza o situație considerat­ă pentru moment temporară, atentând la crearea unui stat Palestina.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania