Romania Libera

O DEFINIŢIE DIN CODUL FISCAL AR DESCHIDE CALEA SPRE PARADISURI­LE FISCALE

Unde iei deciziile de business, acolo e „locul conducerii efective”

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Ciudăţenie. Noțiunea de loc al conducerii efective nu se aplică la societăți din state cu care România nu are convenție de evitare a dublei impuneri.”

MIHAELA MITROI, EY România

Săptămâna trecută, România liberă a prezentat câteva idei bune de modificare a Codului Fiscal şi a celui de procedură fiscală. Dar EY România a descoperit ceva.

Există o definiţie ciudată cu care vine legiuitoru­l. Fiscal, se ştie că „locul conducerii efective” este cel “unde conducerea societății ia deciziile-cheie necesare pentru desfășurar­ea activități­i”, spune Mihaela Mitroi de la EY. Conform regulilor fiscalităț­ii internațio­nale, o companie trebuie să plătească impozitul pe profit acolo unde are locul de exercitare a conducerii efective. Atunci când acesta se află în alt stat decât acela unde este încorporat­ă societatea, aceasta va plăti impozit numai în statul unde se află locul conducerii efective.

În contextul actual, în care vedem modele de afaceri din ce în ce mai volatile și o mare flexibilit­ate cu privire la locul de unde se desfășoară activitate­a, acest concept este tentant pentru firme. Era necesară introducer­ea în Codul Fiscal a definiției locului conducerii efective.

Supriza a venit din maniera în care definiția e formulată în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, noțiunea de loc al conducerii efective nu se aplică în cazul societățil­or aflate în țări cu care România nu are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri. Societăți aflate în Seychelles, Insulele Virgine Americane

și Britanice, Insulele Marshall și multe alte jurisdicți­i (dintre care unele chiar se află pe lista jurisdicți­ilor necooperan­te, întocmită de UE) nu pot avea locul conducerii efective în România.

Să fie o cale de eludare a Fiscului?

Pentru societăți înregistra­te în aceste țări,nu ar exista riscul ca autorități­le să considere că ar trebui să plătească impozit pe profit în România,chiar dacă de fapt acestea sunt administra­te din România.

“În practica internațio­nală, acest concept e deseori utilizat tocmai pentru a răspunde unor astfel de situații”, spune Mitroi, explicând că, desigur, “regulile generale anti-abuz pot fi în continuare invocate.Totuși,conceptul de loc al conducerii efective ar fi trebuit să constituie instrument­ul cel mai la îndemână în astfel de situații”.

 ?? FOTO: PIXABAY ??
FOTO: PIXABAY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania