Romania Libera

Anticorupt­ia si statul de drept se masoara diferit la talia europeana

- MARIUS GHILEZAN Cât despre Ursula von der Leyen,

Curat europenism, ar spune Conu Leonida. Aşteptăril­e nu pot fi prea mari de la securistul arondat să o supraveghe­ze pe Doina Cornea. Încă de la numirea sa în funcţia de premier ne-am prins că el conducea cabinetul Securităţi­i. Poate şi de aceea pe persoană fizică nu adună voturi. Şi atunci i s-a arondat un grup europarlam­entar.

Sperăm să nu-l mai auzim cu şlagărul “Corupţia ucide!” Prin Goulard s-a curăţat de pretenţiil­e de moralitate şi de judecător al celor proscrişi.Ca prim ministru n-a avut şansa unui dosar de corupţie,precum alţii,poate pentru că venea dinspre aria protejată, din arealul în care şi şobolanii sunt personaje de cartoon.

Cioloş, dolly de salon

Dacă tot vorbim despre desene animate,pentru cei necăzuţi în cultul anticorupţ­iei, Dacian Cioloş e o dolly nevinovată. Merge cu turma, condusă de câinii Europei cu două viteze. Cioloş nu-şi aparţine patriei sau locurilor natale. E al Franţei. Pe post de ghidon pentru mai multă Europă occidental­ă şi mai puţină răsăritean­ă. Nu e clar acest aspect?

Ursula nu e penală. E cogeamitea preşedinte al Parlamentu­lui European însă Doamne să ne ierţi! Şi ea a fost acuzată că a angajat o serie de consultanţ­i, pe vremea când era ministrul apărării din Germania, fără licitaţie. Caz închis.. Conduce acum forul european. E exonerată. Conducând şobolanii cei mari e imunizată. Nu mai e coruptă. Rezistă şi nimeni nu-i strigă pe stradă.

Sigur că dreptul roman nu cunoaşte termenul corupţie. Apărut mai nou, mai întâi să pună cu botul pe labe clasa politică italiană,s-a exins spre est.A prins acolo unde a avut teren propice. O Monică Macovei nu e de găsit peste tot. Şi niciun serviciu secret prietenos cu ideea de lasou pe gâtul celor neînchinaţ­i. Anticorupţ­ia şi statul de drept se măsoară diferit la talia europeană. Pentru cei mai din inima Europei nu se vede, dar la est-europeni e cât Groapa Marianelor.Totul e o chestiune de reglaj de obiectiv. Perimetral, medicii ar spune că nu se văd diferenţe dintre cea occidental­ă şi cea de răsărit.

Cioloş nu-şi aparţine patriei sau locurilor natale. E al Franţei. Pe post de ghidon pentru mai multă Europă occidental­ă şi mai puţină răsăritean­ă. Nu e clar acest aspect?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania