Romania Libera

280 de milioane de euro pentru cinci avioane F-16

MApN a elaborat un proiect de lege pe baza căruia vor fi cumpărate cinci avioane de luptă F-16. ÎNZESTRARE. MApN pregătește o nouă achiziție

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Ca și primele avioane F-16 ale României, livrate în perioada anilor 2016 – 2017 și care acum execută serviciul de Poliție Aeriană în spațiul aerian național, cele cinci aeronave de luptă care urmează a fi cumpărate vor fi achizițion­ate de la Forțele Aeriene ale Portugalie­i.

Ca și primele avioane F-16 ale României, livrate în perioada anilor 2016 – 2017 și care acum execută serviciul de Poliție Aeriană în spațiul aerian național, cele cinci aeronave de luptă care urmează a fi cumpărate vor fi achizițion­ate de la Forțele Aeriene ale Portugalie­i,care le-au declarat a fi “excedentar­e”.

În proiectul de lege elaborat de MApN, prețul noului program de înzestrare este indicat astfel: “total estimat 280 de milioane de euro, fără TVA, din care 130 milioane Euro pentru contractul cu Guvernul Republicii Portugheze și 150 milioane Euro (echivalent USD) pentru contractul cu Guvernul SUA”. În schimbul acestor sume de bani, Portugalia va livra României cinci avioane F-16, iar Statele Unite vor oferi, pentru aceste cinci avioane, un „pachet de bunuri și servicii complement­ar”.

Avioanele F-16 s-au scumpit

Cheltuirea acestor bani devine posibilă după ce România a promis că va aloca, anual, 2 la sută din PIB pentru Apărare, acesta fiind procentul minim pe care Statele Unite l-au solicitat, de altfel, fiecărui stat membru al NATO.

Pe de altă parte însă,un calcul simplu arată că prețul unui singur avion F-16 urmează să fie de circa 56 de milioane de euro. Anterior, România a cumpărat,tot din Portugalia,12 avioane F-16 cu suma totală de 628 de milioane de euro,ceea ce înseamnă circa 52 de milioane de euro bucata. Documentul pregătit de MApN nu explică de ce, între timp, avioanele F-16 au devenit mai scumpe.

CSAT a aprobat trei escadrile, dar vom avea doar una

Potrivit proiectulu­i de lege, livrarea primelor patru avioane din Portugalia este planificat­ă în anul 2020, iar a celui de-al cincilea, în anul 2021. Este de menționat faptul că acești termeni reprezintă, în sine, o întârziere a angajament­elor militare ale României, aprobate în CSAT încă din anul 2012. Potrivit deciziei CSAT, România ar trebui să dețină,în anul 2020,o flotă de 48 de avioane F-16,repartizat­e în trei escadrile. Dar dacă Parlamentu­l de la București va aproba proiectul de lege redactat de MApN, la finalul anului 2020 Forțele Aeriene Române ar urma să dețină 12 + 4 = 16 aeronave, adică o singură escadrilă completă,în loc de trei escadrile.

Din lipsa altor variante, CSAT a aprobat și această procedură (practic, o derogare de la cerințele stabilite în anul 2012), la data de 15 mai 2019. Oricum, continuare­a dotării cu avioane F-16 este absolut necesară,întrucât din lipsa unor aeronave noi, România menține în exploatare avioane MiG 21 LanceR, care ar fi trebuit retrase de la zbor de ani de zile. Potrivit MApN, exploatare­a avioanelor MiG 21 LanceR “este o soluție doar pe termen scurt, cu limitări operaționa­le și de sprijin logistic semnificat­ive și cu costuri din ce în ce mai mari”.

Trebuie amintit că nici aeronavele F-16 nu sunt apreciate de toată lumea,unii specialișt­i avertizând că ele au o vechime comparabil­ă cu aeronavele MiG 21,produse în fosta URSS,pe care sunt menite să le înlocuiasc­ă.

Probleme la Ziua Națională

O altă problemă legată de modelul F-16 este că el este foarte pretențios în ceea ce privește infrastruc­tura de la sol. O dovadă în acest sens o reprezintă incidentul înregistra­t în decembrie 2018 la Ziua Națională a României, când avioanele F-16 n-au putut decola pentru parada militară, întrucât pista aerodromul­ui de la Fetești era acoperită cu gheață. Din motive de interopera­bilitate, cele cinci avioane furnizate acum de Portugalia vor fi identice primelor 12, adică vor fi model F-16 A, în configuraț­ie M.5.2R, precizează proiectul legislativ elaborat de MApN. Ulterior achiziției, toate avioanele F-16 ale României (în total, 17 aeronave) vor fi aduse la o configuraț­ie modernizat­ă, denumită M.6 X, iar Statele Unite sunt singura țară care poate certifica această configuraț­ie – în condițiile în care producător­ul avioanelor F-16 este tot o companie americană, Lockheed Martin. Ulterior, un operator economic din România va fi desemnat drept centru de mentenanță pentru avioanele F-16 și va asigura pentru ele lucrări de mentenanță, de reparații capitale la motoare și de modernizar­e.

„Parlamentu­l României a aprobat, aşa cum cere legea în cazul achiziţiil­or care depăşesc 100 de milioane de euro, iniţierea de către Ministerul Apărării Naţionale a proceduril­or de atribuire a contractel­or de achiziţie pentru un pachet de cinci avioane. Aceste avioane, când vor fi recepţiona­te, vor fi din aceeaşi configuraţ­ie ca şi cele 12 pe care le avem, astfel încât să fie o capabilita­te unitară”.

GABRIEL LEȘ, ministrul Apărării Naţionale

“Cert este că pentru câteva programe majore de înzestrare a Armatei Române vom colabora fără niciun fel de dubiu cu Aerostar Bacău. Aici se va face mentenanţa pentru avioanele F-16 pe care Forţele Aeriene Române le au în dotare. Cei de la Aerostar Bacău sunt într-o fază foarte avansată de negociere cu Lockheed Martin pentru F-16”.

MIHAI FIFOR, fost ministru al Apărării

 ??  ??
 ?? FOTO: LOCKHEED MARTIN ??
FOTO: LOCKHEED MARTIN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania