Romania Libera

Băsescu intervine în scandalul Giuliani-România

Afacerile familiei Biden

- catinca.giosanu@romanialib­era.ro

El a precizat că nu vede nimic în neregulă dacă fiul lui Biden i-ar fi oferit consultanț­ă omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat într-un dosar de corupție. Pe de altă parte, fostul șef de stat a declarat că administra­ția Obama-Biden nu a avut niciun fel de legătură cu numirea procuroril­or șefi de la București. Declarații­le lui Traian Băsescu vin în contextul în care Rudolph Giuliani, avocatul președinte­lui Donald Trump, a sugerat că Joe Biden ar fi făcut diverse presiuni în România, pentru a obține diferite avantaje, fie ele financiare sau politice. Remarca lui Giuliani vine ca replică la atacurile lansate de democrați împotriva lui Donald Trump, care este acuzat că ar fi încercat să obțină diferite avantaje de la Ucraina și președinte­le Zelenski împotriva adversaril­or săi din politica internă.

Traian Băsescu a subliniat luni seară, la B1TV, că pe vremea când era la Palatul Cotroceni nicio numire de procuror din România nu s-a făcut la sugestia SUA, ci pur și simplu pe baza înțelegeri­lor interne din politica de la București. „Îmi este foarte greu să vă spun ce informații ar putea să aibă Rudolph Giuliani. Ce vă pot spune cu certitudin­e este că atunci când vicepreșed­intele Biden a venit la București, a avut un program extrem de condensant, în care nu cred că a avut timp să se ocupe de afaceri. Pe de altă parte, este foarte adevărat că domnul ambasador Gitenstein a fost numit în Consiliul de Administra­ție al Fondului Proprietat­ea.

(...) Că ambasadoru­l Gitenstein a devenit membru în Consiliul de Administra­ție al Fondului Proprietat­e, aici văd un lucru în neregulă. Din câte știu, a fost un mare susținător al înființări­i Fondului Proprietat­ea.După ce și-a terminat mandatul, a devenit membru în Consiliul de Administra­ție la Fondul Proprietat­ea”, a subliniat fostul președinte. Întrebat dacă exista o relație de prietenie între Joe Biden și Mark Gitenstein, ambasadoru­l SUA la București în acea perioadă, Traian Băsescu a răspuns: „A existat până la un moment. Știu sigur că au avut o relație foarte bună, care la un moment dat s-a alterat. Referitor la faptul că, pe perioada celor două mandate, a fost cel mai informat om din România, motiv pentru care ar fi putut să afle despre diverse afaceri ale lui Joe Biden în România, fostul șef al statului a explicat: „Am fost cel mai informat om din România, dar știind foarte probabil doar circa 10% din ce era de știut.Alții au fost sub 10%. Sincer să fiu, nu cred că aici va fi un cârlig cu care să poată fi agățat Biden, mai ales că nu am idee nici despre afaceri ale fiului vicepreșed­intelui Biden în România. Iar dacă fiul dânsului a făcut afaceri în România, chiar ar fi trebuit să știu”.

„Categoric m-ar fi informat (n.r. - serviciile de informații), chiar dacă ei ar fi fost printre cei care ar fi sprijinit o oarecare relație a fiului lui Biden sau a lui Gitenstein legat de Fondul Proprietat­ea.Chiar dacă ar fi sprijinit-o,mi-ar fi spus că afacerea există, probabil fără să-mi spună că au sprijinit-o”, a mai spus Băsescu.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania