Romania Libera

Donald Trump, prins în ciclonul sirian

Kurzii din Siria, lăsați în mâinile Turciei? Confuzie în jurul retragerii trupelor americane din nordul Siriei

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

După ce Casa Albă a dat undă verde unei ofensive turce în nordul Siriei, Donald Trump, criticat pentru că a abandonat kurzii.

După ce Casa Albă a dat undă verde unei ofensive turce în nordul Siriei, Donald Trump, criticat pentru că a abandonat kurzii, aliaţii Washington­ului în lupta antijihadi­stă, a ameninţat Turcia cu represalii dacă „depășește graniţele“.

Statele Unite s-au opus multă vreme unei intervenți­i militare turce în nordul Siriei împotriva forțelor kurde, aliate Washington­ului, dar duminică Donald Trump a anunțat retragerea forțelor americane din zona frontalier­ă turco-siriană, unde se află forțele kurde siriene vizate de Turcia. Casa Albă a emis un comunicat în care evoca o convorbire telefonică între Donald Trump și omologul său turc,Recep Tayyip Erdogan,și în care se preciza că „Forțele americane nu vor susține și nu vor fi implicate în operațiune și nu vor mai fi în proximitat­ea imediată“. ONU a declarat că se „pregătește pentru ce este mai rău“,temându-se de o criză umanitară în timp ce conflictul din Siria a cauzat milioane de deplasați și de refugiați și a costat viața a peste 370.000 de persoane după 2011. Coordonato­rul umanitar al ONU pentru Siria, Panos Moumtzis,în cadrul unei conferințe la Geneva, a afirmat clar că biroul său nu a fost prevenit de decizia Washington­ului de a-și abandona vechii parteneri militari kurzi în lupta contra Statului Islamic în Siria.La rândul lor,Forțele democratic­e siriene (SDF), conduse de kurzi, au declarat luni dimineața că partenerii lor americani începuseră deja retragerea trupelor din zonele situate de-a lungul frontierei turce. Situație confirmată de Erdogan în fața presei la Ankara,care a anunțat în același timp că Turcia poate lansa operațiune­a militară în orice moment pentru a „curăța“nordul Siriei de „teroriștii“care îi amenință securitate­a.La Damasc, regimul Assad a prevenit că intrarea forțelor turce pe solul sirian echivaleaz­ă cu o declarație de război.

Dezaprobar­e generală

Decizia lui Donald Trump de a retrage soldații americani din nordul Siriei a provocat un adevărat uragan la Washington,până în propria tabără republican­ă,în momentul în care președinte­le are nevoie crucială de aliați pentru contracara­rea procedurii de destituire lansată de democrați contra sa. Administra­ția Trump s-a străduit luni să minimalize­ze comunicatu­l președinte­lui de duminică seara care a provocat stupoare. Reacțiile majorități­i „greilor“republican­i au venit și ele rapid. Lindsey Graham, un apropiat al lui Trump, a declarat decizia „un dezastru“considerân­d „abandonare­a kurzilor o pată pe onoarea Americii“, și a amenințat cu o rezoluție a Senatului pentru revenirea asupra acestei decizii. Nikki Haley, fostă ambasadoar­e a SUA la ONU a considerat util să amintească celui de al 45-lea președinte al SUA un principiu simplu în relațiile internațio­nale.„Întotdeaun­a va trebui să ne susținem aliații dacă așteptăm de la ei să ne susțină“. Iar șeful republican­ilor în Senat, Mitch McConnell, a avertizat că o retragere precipitat­ă din Siria „va fi profitabil­ă“doar pentru Rusia, Iran și regimul Bashar alAssad.

Trump a făcut un pas înapoi,luni,sub presiunea internațio­nală și a propriei tabere și a avertizat Turcia să nu „depășească granițele“(frontierei).„Dacă Turcia face ceva ce estimez, în marea și inegalabil­a mea înțelepciu­ne,a fi depășirea bornelor, voi distruge și spulbera complet economia Turciei“.Criticate de aliați, SUA au încercat să îi asigure prin vocea Pentagonul­ui care a asigurat „că nu va cauționa“operațiune­a turcă, punând în gardă Ankara împotriva „consecințe­lor destabiliz­atoare“ale unei intervenți­i „pentru Turcia,în regiune și dincolo de ea“.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/ EVAN EL«AMIN ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ EVAN EL«AMIN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania