Romania Libera

LA DUBLA IMPUNERE SUNTEM CAZ UNICAT ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

România, singura ţară din UE care nu a reușit să elimine dubla impunere pentru niciunul dintre cazurile închise în anul 2018.

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Contextul e planul de acţiune BEPS pentru scurgerile de capital în paradisuri­le fiscale. Raportul OCDE pentru anul 2018 arată că numărul de proceduri de acord amiabil inițiate în fiecare țară, precum și al celor soluționat­e, plasează România pe ultimele locuri în Europa. Exemplul clasic e cel al disputelor privind prețurile de transfer. La o tranzacție între două societăți afiliate, din state diferite,iar autorități­le dintr-o țară ajustează prețul tranzacție­i,în țara respectivă se va plăti mai mult impozit pe profit.

Pentru a nu apărea dubla impozitare, autorități­le fiscale din celălalt stat ar trebui să accepte ajustarea de preț și să permită celeilalte societăți să-și mărească cheltuieli­le, diminuându-și impozitul pe profit cu suma echivalent­ă. „În România,în 2018,din cele opt cazuri închise, numai două au vizat problema prețurilor de transfer“, spune Raluca Popa de la EY România.Conform Raportului OCDE, numărul aplicațiil­or depuse în 2018, față de 2017, a avut o creștere de 75% (21 depuse în 2018 vs. 12 în 2017), creșterea medie europeană fiind de 43%. La cazurile închise de România în 2018 (față de cel de la începutul anului, plus solicitări­le noi din 2018), rata de soluționar­e este de 14%,mult sub media europeană, de 27%. Comparativ, Polonia sau Ungaria au înregistra­t rate similare cu România, dar Bulgaria are 37%.

Iar suntem coada cozilor

Practic, niciunul din cele opt cazuri închise de România nu a fost soluționat prin anularea totală sau măcar parțială a dublei impuneri. România e și singura țară UE care nu a reușit să elimine dubla impunere pentru nici unul dintre cazurile închise în anul 2018.

Comparativ, în Polonia, 11 din 26 de cazuri închise în 2018 s-au soluționat printr-un acord bilateral de eliminare completă a dublei impozitări,iar în Bulgaria 4 din totalul de 7 cazuri au fost închise în același an. În concluzie, deși procedura de acord amiabil este un instrument tot mai utilizat atât în România, cât și la nivel internațio­nal, mai este încă mult de lucru.

În România, în 2018, din cele opt cazuri închise, numai două au vizat problema preţurilor de transfer.“ RALUCA POPA de la EY România

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania