Romania Libera

100 de ani de învățământ medical în limba română

- Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

E bine să ne aducem aminte mereu cine suntem și de unde am pornit. Este bine să consemnăm datele importante ale devenirii noastre,fie că vorbim despre istoria literaturi­i, fie că vorbim despre istoria medicinei românești. În această lume agitată și iritată constant de realitățil­e politice și sociale sau de neîmplinir­ile economice, este bine să zăbovim câteva minute și să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine.

În 1990, Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca devine Universita­tea de Medicină și Farmacie, iar în 1992, UMF își completeaz­ă frontispic­iul cu numele unui simbol al medicinei românești: profesorul Iuliu Hațieganu (1885-1959).

Numele nu este întâmplăto­r.Profesorul Iuliu Hațieganu a ținut,la 7 noiembrie 1919,primul curs de medicină în limba română. Un curs de medicină internă, „Icterul cataral“, profesorul Hațieganu fiind,de fapt și de drept, întemeieto­rul școlii clujene de medicină internă.

Învățământ­ul universita­r din orașul de pe Someș a început,spun documentel­e istorice, la 1581.În 1775 a fost înfiinţată „Şcoala medicochir­urgicală“din Cluj, care a devenit în 1816, „Liceul medico-chirurgica­l“. Facultatea de medicină,de limba maghiară,a fost înființată în 1872. După unire, în 1919, a fost înființată, în cadrul Universită­ții „Dacia Superioară“, Facultatea de medicină în limba română. Și, așa cum spuneam, primul curs de medicină în limba română a fost ținut în toamna lui 1919 de profesorul Iuliu Hațieganu…. Profesorul Hațieganu a fost și primul decan al facultății. La insistențe­le sale și cu eforturile sale,materiile facultății s-au diversific­at.Au apărut cursuri care nu mai existaseră până atunci: semiologie medicală, radiologie, stomatolog­ie şi istoria medicinei. A adus alături de domnia-sa profesori celebri, și francezi, dar și români. Printre aceștia, Victor Babeș și Nicolae Minovici. Lista marilor medici și profesori care au continuat activitate­a începută de profesorul Hațieganu de la înființare­a universită­ții,până astăzi,nu încape în paginile unei cărți groase!... Școala de medicină din Cluj-Napoca a evoluat constant de-a lungul timpului. Reputația clinicilor și a medicilor specialișt­i a depășit granițele României.An de an,investiții în cele mai noi echipament­e medicale,evenimente, conferințe și congrese sunt coroborate cu numele unor mari medici români. Capitala Ardealului, cum i se mai spune marelui oraș transilvan,este un punct de referință pe harta medicinei europene. Iar ca neurochiru­rg, trebuie să remarc progresul și în domeniul neurochiru­rgiei.

Dincolo de valoarea științific­ă și medicală a Universită­ții de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“, este important de notat faptul că școala de medicină din Cluj-Napoca este o atracție continuă pentru tinerii români și străini. Clinicile și secțiile universită­ții sunt „luate cu asalt“în fiecare an de tinerii care vor să devină medici.Este o bucurie pentru mine să văd fascinația tinerilor pentru această universita­te.

Astăzi, decan al acestei prestigioa­se școli de medicină din Cluj-Napoca este doamna profesor dr. Anca Buzoianu. Prima femeie care ocupă „scaunul“lui Iuliu Hațieganu, spune presa locală. Și dați-mi voie să reiau aici câteva cuvinte spuse de doamna profesor într-un interviu pentru ziarul clujean Făclia: „Valorile noastre fundamenta­le, excelența și grija pentru omul bolnav,afirmate încă̆ de la înființare­a facultății,de către ctitorii acesteia, au rezistat schimbăril­or istoriei și trecerii timpului,fiind impregnate în munca noastră̆ de zi cu zi și în același timp în strategia de dezvoltare a facultății.“

Cum spuneam, e bine să zăbovim câteva minute ca să ne cunoaștem pe noi înșine mai bine. Să înțelegem ce moștenire ne-au lăsat oameni de valoarea profesorul­ui Iuliu Hațieganu și să încercăm să o ducem mai departe. Altfel, orice zbucium al zilei de azi este lipsit de sens. Cum a spus și Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții.“La mulți ani școlii de medicină clujene!.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania