Romania Libera

Cum ne alegem produsele de îngrijire personală?

Expunerea la mirosuri puternice fabricate chimic crează probleme

- Andreea.andrei@romanialib­era.ro

Discuții despre problemele medicale pe care un parfum sau un produs de îngrijire personală le poate provoca au fost multe de-a lungul timpului. Iar acestea sunt din ce în ce mai des întâlnite și mai alarmante. Studii publicate anul acesta demonstrea­ză că 19,9% din populație suferă de intoleranț­ă la substanțel­e chimice folosite în cele mai des întâlnite parfumuri și produse de îngrijire personală.Studiul a fost efectuat în 4 state: Statele Unite,Australia,Marea Britanie și Suedia. Au fost expuși la experiment­e și apoi analizați 4435 de adulți.

În urma expunerii la parfum sau la produse parfumate de îngrijire personală, circa jumătate din cei testați au descoperit că suferă de sensibilit­ate la parfumuri. Iar dintre aceștia, 7% chiar au avut nevoie de intervenți­i medicale în urma realizării studiului.

Pentru unele persoane, precum și cei 7% eșantionaț­i în rândul studiului, expunerea la parfum sau la orice tip de miros fabricat în cadrul companiilo­r de cosmetice poate crea probleme grave. Dr. Anne Steinerman­n, specialist la Universita­tea din Melbourne, consideră că printre cele mai des întâlnite efecte se află migrenele și insuficien­ța respirator­ie. Însă în cazuri izolate, intoleranț­a la mirosuri parfumate poate duce chiar la probleme medicale pe termen lung. Întrebată despre aceste probleme și despre concluziil­e alarmante ale studiului,Dr.Steinerman­n a spus că sensibilit­atea la parfum și la mirosuri fabricate este o problemă medicală la care încă nu știm cum să reacționăm și nici nu suntem pregătiți pentru rezolvarea unor cazuri de acest tip. Însă asta nu înseamnă că situația nu pune probleme la nivel mondial.

Chiar în cadrul unor aeroportur­i cunoscute, în Copenhaga, Helsinki și Vancouver, astfel de probleme au existat de-a lungul timpului. S-au depistat cazuri în care persoane ce au intrat în magazinele duty-free au leșinat sau au simțit dureri de cap bruște. Mai mult decât atât, în cadrul curselor aeriene care oferă obiecte promoționa­le și mostre de parfum, mulți pasageri au raportat probleme de ordin respirator.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania