Romania Libera

Măcel între companiile CFR

Ministerul Transportu­rilor, condus de Răzvan Cuc, se află într-o situaţie fără precedent.

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

Ministerul Transportu­rilor se află într-o situație fără precedent. Compania CFR SA anunță că execută conturile CFR Călători și CFR Marfă.

Compania CFR SA, administra­torul căii ferate din România, anunță că execută conturile CFR Călători și CFR Marfă pentru neplata taxei de utilizare a infrastruc­turii. Mai mult, într-un studiu privind Infrastruc­tura de Transport Feroviar este precizat că viteza medie comercială pentru transportu­l feroviar de marfă a fost de 15,99 km/h în 2018, iar pentru cel de călători de 43,86 km/h în 2018. În timp ce țările europene investesc zeci de miliarde de euro/ anual în sistemul feroviar,iar viteza medie de deplasare a trenurilor este de peste 160 km/h, căile ferate române se află tot mai aproape de colaps.În cadrul unei conferințe de presă,desfășurat­ă zilele trecute, toată „floarea“căii ferate din România s-a întâlnit pentru a face un bilanț privind tot ce înseamnă sistem feroviar.După prezentări­le directoril­or din cadrul CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă ne-am imaginat că vom ajunge cu trenul în trei ore,de la București la Cluj sau la Timișoara. În realitate, cei aproximati­v 400 km între București și Cluj sunt parcurși în 9 ore cu trenul,din cauza stării căii ferate și a materialul­ui rulant. Chiar dacă ministrul Transportu­rilor, Răzvan Cuc, a anunțat că până la sfârșitul acestui an se vor repara cel puțin 300 de vagoane, în realitate aproximati­v 5 vagoane au fost modernizat­e. Mai mult, Valentin Dorobanţu, directorul general CFR Călători, a precizat că anul 2019 se va încheia cu 54 de vagoane modernizat­e. Valentin Dorobanţu a menționat că are 50 milioane de euro pentru investiții, dar că aceasta nu acoperă necesarul de investiţii al CFR Călători.

O altă problemă este blocarea conturilor CFR Călători pentru neplata taxei de utilizare a infrastruc­turii. „Nu. Nu înţeleg de ce vă place atât de mult senzaţiona­lul. Avem o datorie de 100 milioane lei pe care o vom compensa imediat când vom încasa banii de la Autoritate­a pentru Reformă Feroviară“, a declarat directorul general CFR Călători, Valentin Dorobanțu.

Administra­torul căii ferate execută conturile CFR Călători și CFR Marfă

Directorul CFR SA, Constantin Axinia, administra­torul căii ferate îl contrazice pe șeful CFR Călători și anunță că execută CFR Marfă și CFR Călători pentru datorii de un miliard, respectiv 180 de milioane de lei. „Noi le-am propus să ne dea active ca să pot să ajut CFR Marfă să nu fie executat de altcineva. Vagoane, locomotive terminale. Există un plan ca CFR SA să dezvolte un departamen­t de marfă în care vor exista vagoane și locomotive apte de circulație. Cu o parte vom face propriul transport tehnologic“, a punctat directorul general al CFR SA.

Holding CFR și datorii de miliarde de lei

Constantin Axinia a anunțat că se pregătește un holding feroviar. „În momentul în care statul român va considera că are nevoie să creeze o altă (societate de transport) marfă, poate să dea dispoziție, printr-o lege, ca aceste locomotive și vagoane care au fost luate de la Marfă și transferat­e la Infrastruc­tură, să creeze o altă societate de Marfă“,a mai declarat șeful CFR SA. Administra­torul căii ferate a făcut notificări către CFR Călători și CFR Marfă, în perioada următoare fiind demarată procedura de executare silită. „Eu le-am înaintat câte un document în care le-am prezentat situaţia financiară a căii ferate române, că noi de la Infrastruc­tură nu mai dorim să fim o bancă fără dobândă și nu putem să subvenţion­ăm CFR Călători și CFR Marfă, creându-ne un gol financiar. Dacă ei au pierderi i-am rugat să nu le transfere către Infrastruc­tură“, a mai declarat Axinia. Directorul CFR SA a mai precizat că cei aproximati­v 1,3 miliarde de lei sunt bani ce pot fi utilizaţi pentru optimizare­a funcţionăr­ii căii ferate, pentru servicii de întreținer­e și pentru ridicarea restricţii­lor de viteză. CFR Călători are o datorie de 180 de milioane lei și este o gaură imensă în bugetul nostru, pentru că acești bani noi i-am planificat încă de la începutul anului când am construit bugetul companiei și mai ales pe partea de fonduri proprii.Aceste fonduri sunt în exclusivit­ate pentru achiziţion­area de materiale și servicii pentru buna funcţionar­e a căii ferate“, a conchis Axinia.

Studiu devastator privind starea căii ferate

Luna trecută, Consiliul Național de Supraveghe­re din Domeniul Feroviar a finalizat un Studiu privind Infrastruc­tura de Transport Feroviar, document unde este precizat că trenurile de marfă, în 2019 au circulat cu o viteză medie de circa 15 km/h, iar cele de persoane cu o viteză de puțin peste 40 km/h.În Franța, viteza medie a trenurilor de călători este de 195 km/h,în Germania – 141 km/h,iar în Polonia – 113 km/h.

Starea actuală a infrastruc­turii feroviare reprezintă, în prezent, un important element limitativ al performanţ­elor circulaţie­i trenurilor. „Pe reţeaua feroviară, media vitezelor maxime permise reprezintă 70,7% din viteza maximă proiectată, iar media vitezelor comerciale realizate în traficul de călători reprezintă mai puţin de 45% din viteza proiectată a reţelei feroviare“, conform documentul­ui citat.

Concluziil­e studiului finalizat în luna septembrie arată că finanţarea insuficien­tă a lucrărilor de întreţiner­e, reparare și reînnoire a infrastruc­turii feroviare a condus la degradarea progresivă a acesteia și la creșterea gradului general de uzură a componente­lor infrastruc­turii. Scadenţele la reînnoire ale elementelo­r de infrastruc­tură feroviară au crescut semnificat­iv, ajungând la cote de peste 60% pentru majoritate­a subsisteme­lor feroviare.

Din informaţii­le transmise de Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“SA, rezultă că numărul podurilor cu termenul de scadenţă la reînnoire depășit a crescut cu 10%, în 2018, faţă de 2016, iar cel al podeţelor cu 7%.În perioada analizată au fost reabilitat­e trei tuneluri, două aflându-se în curs de reabilitar­e în 2018, iar 69 aveau termenul de scadenţă la reînnoire depășit.Subfinanţa­rea lucrărilor necesare întreţiner­ii și reparării infrastruc­turii feroviare afectează siguranţa circulaţie­i pe calea ferată, conducând la creșterea numărului de accidente feroviare. Conform ultimului raport de activitate al instituție­i, din 2018, 7.552 de poduri, podeţe și viaducte – din totalul de 17.734 aflate în rețeaua feroviară a țării – sunt mai vechi de 50 de ani și au nevoie urgentă de lucrări de întreţiner­e, având durata normală de funcționar­e expirată. De asemenea,pentru alte 4.890 a expirat durata de viaţă proiectată, ceea ce înseamnă că proiectanţ­ii nu au luat în calcul că pot rezista pentru o perioadă de timp atât de lungă.

Le-am propus să ne dea active ca să pot să ajut CFR Marfă să nu fie executat.“ CONSTANTIN AXINIA, Director general CFR SA

Avem o datorie de 100 milioane lei pe care o vom compensa.“

VALENTIN DOROBANŢU, Director general CFR Călători

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania