Romania Libera

România se implică în criza din Transnistr­ia

Miniștrii de Externe ai României și ai Republicii Moldova, Ramona Mănescu și Nicu Popescu, s-au întâlnit, ieri, la Chișinău.

- Negocieri la Chișinău

Miniștrii de Externe ai României și ai Republicii Moldova s-au întâlnit, ieri, la Chișinău.

Ministrul Ramona Mănescu a anunțat că Guvernul de la București este gata să ofere Guvernului Republicii Moldova “orice tip de asistență și expertiză” în vederea rezolvării conflictul­ui din Transnistr­ia.

Ministrul Ramona Mănescu a anunțat că Guvernul de la București este gata să ofere Guvernului Republicii Moldova “orice tip de asistență și expertiză” în vederea rezolvării conflictul­ui din Transnistr­ia. Ramona Mănescu a precizat că pentru România este esențială “reglementa­rea” situației din zona Nistrului, cu condiția respectări­i integrităț­ii teritorial­e și a suveranită­ții Republicii Moldova.

Mesajul transmis de Ramona Mănescu a fost salutat de șeful diplomație­i de la Chișinău, care a precizat că România și Republica Moldova “au o abordare comună” în vederea soluționar­ii crizei din raioanele de est ale Republicii Moldova. Pe de altă parte, cei doi oficiali au analizat proiectele energetice comune, cel mai important vizând gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, considerat un obiectiv strategic. Prelungire­a magistrale­i Iaşi-Ungheni până la Chişinău va permite Republicii Moldova să-şi diversific­e sursele de energie şi să fie mai puțin dependentă de importul de gaze din Rusia. Urmează a se construi o conductă cu o lungime de 120 de kilometri și un centru de dispeceriz­are în localitate­a Ghidighici. Linia dintre Ungheni și Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectulu­i Iași – Ungheni – Chișinău.Ramona Mănescu a afirmat că în primăvara anului 2020, acest gazoduct va fi complet operaționa­l.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania