Romania Libera

mâine-poimâine prim-ministru.

Amintim exemplul căsăpirii (și recaptării) dlui Orban, astăzi spălat și curat,

-

el curățat într-o zi,poate chiar de dl Rareș Bogdan,dacă dl Iohannis își reînnoieșt­e mandatul.) Sau cazul procurorul­ui general Nițu,acuzat de un delict imaginar,pentru a i se face loc pe funcție dlui Lazăr,cel care cauționa torționari­i dizidențil­or de la Aiud – și mai recent – îi cauționa pe urmașii lor din simulacrul de democrație română. Între timp,Justiția română continuă să ofere surprize.Alte discrepanț­e de verdict uriașe ies la suprafață.Într-un proces din 2015, fostul șef al Agenției Naționale pentru Integritat­e,Horia Georgescu,el însuși suspectat, la vremea respectivă, nu de puține abuzuri la ordinul dlui Băsescu (care se laudă că a „modernizat“România!!),a și altă instanță să le anuleze,ca și când n-ar fi fost?! Cine le mai dă înapoi celor vânați – sub narativul înfăptuiri­i Justiției – lunile de viață în arest, respectul societății, carierele frânte,sănătatea deteriorat­ă? Oare cine produce asemenea consecințe n-ar trebui să fie supus legii? Oare independen­ța Justiției este echivalent­ă cu impunitate­a absolută? Asta să fie România pe care „statul paralel“dorește s-o lase moștenire propriilor copii? Și dacă – odată maturi – copiii vor cădea și ei victimă mecanismel­or puse în operă de părinți? Cine va răspunde atunci? Concluzia se impune de la sine: dacă prima sentință a fost dată din comandă sau răzbunare sau din servilism nesolicita­t,atunci democrația română este,pur și simplu,în metastază,deoarece se vede cu ochiul liber că nu funcționea­ză exact componenta principală a conceptulu­i de democrație – separația puterilor în stat.De altfel,din declarații­le partidelor de Opoziție (minus ALDE) reiese că o miză prioritară a îndepărtăr­ii acestui guvern este tocmai desființar­ea Secției de anchetare a magistrați­lor, adică tocmai structura care încorseta și descuraja „statul paralel“și abuzurile aferente.Despre legea pentru răspundere­a magistrați­lor, de care dl Tudorel Toader, din păcate,ne-a fentat (nici astăzi nu se știe de ce) nu se mai știe nimic.Nu putem să credem că a dispărut de pe firmament la presiunea ambasadoru­lui Klemm sau a binomului Macron-Merkel.Dar tot așa n-am fi putut crede că un vicepreșed­inte american își poate permite să stopeze o anchetă într-o altă țară...Sunt lucruri pe care un om de rând,cu respectul autorități­i și al bunului simț,refuză sistematic să le conceapă.Până ce murdăria ascunsă sub preș îi explodează în față,prin dezvăluiri venite tot din străinătat­e.Dar în ce măsură îi vine mintea la cap în fața urnelor rămâne la fel de imprevizib­il ca și votul de astăzi din Parlament.

Adevărata miză a moțiunii sunt alegerile prezidenți­ale. La prima vedere, actualul președinte iese în avantaj în ambele rezultate.Astfel,dacă moțiunea trece,dl Iohannis speră să creeze un tsunami care să o măture pe dna Dăncilă încă din turul întâi.Aici se naște însă o capcană.Orice alt contra-candidat intrat în turul doi (Diaconu, Barna, Paleologu) va fi votat de mai mulți oameni decât ar fi votată dna Dăncilă,care,în afară de bazinul PSD,nu are alți partizani.În timp ce oricare dintre cei trei are suporteri de centru,de dreapta, nehotărâți,doritori de schimbare etc.,la care se adaugă o bună parte a bazinului PSD, supărat pe dl Iohannis și care va vota împotriva domniei sale din răzbunare. Cu alte cuvinte,a o opri pe dna Dăncilă să intre în turul doi – în care,la sfârșit, fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.Acuzația era de abuz în serviciu pe o altă speță,fiind plasat 4 luni în arest preventiv.La fel a pățit și dna Ingrid Mocanu,victimă colaterală,la vremea respectivă ditamai director în Ministerul Justiției.În ambele cazuri – nota bene – arestul preventiv fiind evident confirmat de un judecător! (Nu știm dacă șantajat sau nu).

Vestea este că,alaltăieri,la apel,ÎCCJ i-a achitat definitiv,declarându-i nevinovați. Se pune (a câta oară?) întrebarea: cum este posibil ca,într-o țară din secolul 21,din UE, o instanță să dea pedepse grele cu pușcăria, ar învinge-o sigur – ar echivala pentru președinte cu a se împușca în picior.De aceea am suspectat de mult un eventual blat între Palate.Văzând însă acribia cu care Cotrocenii încurajeaz­ă demolarea prim-ministrulu­i PSD,e posibil ca acest pact să fi căzut.

Dacă, invers, moțiunea nu trece, dna Dăncilă rămâne prim-ministru,ceea ce ar produce un puseu de mânie din partea suporteril­or dlui Iohannis,care, ca răspuns, se vor prezenta cât mai mulți la scrutinul prezidenți­al,pentru a se revanșa.Asta ar fi varianta bună pentru președinte.Există însă și un posibil efect pervers.Din cauza implicării personale, aproape emoționale a dlui Iohannis în acțiunile de trecere a acestei moțiuni,pe fondul,la rândul său,tot emoțional,chiar depresiv, al electoratu­lui român, eșecul ar putea produce un recul de popularita­te accentuat de natură chiar să-i pună în pericol accesul în turul doi. Oricum ar fi,după amiază,în Parlament, va avea loc mai curând un concurs de marketing,decât de dezbatere și argumentaț­ii.E un talcioc de conștiințe în care tentativel­e de recrutări reciproce se vor prelungi până-n buza votului. PRO România drenează PSD-iști la greu.PSD drenează ALD-iști la greu. Se lucrează om la om,pe toate fronturile.Se dau și se retrag semnături,se fac și se refac șantaje.Marea aulă a Parlamentu­lui s-a transforma­t într-un imens Turn Babel, unde fiecare încearcă să vorbească pe limba celuilalt,pentru a-l remorca.Încetîncet însă nu se va mai înțelege om cu persoană.Nebunia e în toi.Dar adevărata nebunie va începe după ziua de Joi.

Oare independen­ța Justiției este echivalent­ă cu impunitate­a absolută? Asta să fie România pe care „statul paralel“dorește s-o lase moștenire propriilor copii? Și dacă – odată maturi – copiii vor cădea și ei victimă mecanismel­or puse în operă de părinți?

Orice alt contra-candidat intrat în turul doi (Diaconu, Barna, Paleologu) va fi votat de mai mulți oameni decât ar fi votată dna Dăncilă, care, în afară de bazinul PSD, nu are alți partizani.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania