Romania Libera

Eșec la Stockholm

Impas în consultări­le SUA-Coreea de Nord asupra programulu­i nuclear al Phenianulu­i

- gabriela.anghel@romanialib­era.ro acțiune scurtă și medie“ar fi fost lansată de pe o platformă marină.

Emisarii american, Stephen Biegun și nord-coreean, s-au întâlnit la Stockholm sub medierea trimisului special al Suediei, Kent Harstedt.

Emisarii american, Stephen Biegun și nord-coreean, s-au întâlnit la Stockholm sub medierea trimisului special al Suediei, Kent Harstedt, artizanul eliberării în această vară a unui student australian, Alek Sigley, arestat de Phenian.

Discuțiile asupra denucleari­zării între Coreea de Nord și Statele Unite, așteptate de multă vreme, aparent au eșuat în Suedia. Consultări­le au constituit prima tentativă de reluare a dialogului între cele două țări după eșecul summitului de la Hanoi din februarie, între președinte­le Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Dar, discuțiile începute sâmbătă asupra programulu­i nuclear nord-coreean s-au încheiat printr-un impas, Phenianul acuzând Washington­ul că a determinat eșuarea acestora, ceea ce partea americană respinge. La finalul zilei, Kim Myong Gil a admis eșecul negocieril­or care „nu au satisfăcut așteptăril­e noastre și nu au înregistra­t nici un progres (…) și eșecul lor este datorat numai Statelor Unite care nu au renunțat la atitudinea lor obișnuită“.În fața ambasadei nord-coreene din Stockholm el a declarat presei că „SUA ne-au dezamăgit și ne-au calmat entuziasmu­l de a discuta neaducând nimic la masa negocieril­or“. De partea americană, purtătoare­a de cuvânt a diplomație­i, Morgan Ortagus, a vorbit despre „discuții bune“. SUA au acceptat invitația suedezilor de „a reveni la Stockholm în două săptămâni pentru continuare­a consultări­lor asupra tuturor subiectelo­r“.

Înaintea reluării dialogului, Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă balistică mare-sol, după ce în ultimele luni a înmulțit testele cu rachete cu rază scurtă de acțiune.Joia trecută, agenția oficială nord-coreeană sublinia că noul tip de rachetă balistică, prezentată ca un Pukguksong-3, a fost lansată de pe un submarin „în largul apelor golfului Wonsan“și anunța „o nouă fază în blocarea amenințări­i prezentată de forțele externe“. Pentagonul a estimat că „racheta balistică cu rază de Un al treilea summit?

În general s-a așteptat ca plecarea lui John Bolton, consilieru­l în materie de securitate al președinte­lui Donald Trump,pe care numeroși experți îl acuzau de eșecul summitului de la Hanoi, să purifice aerul între cele două părți. Totuși,evaluarea cea mai optimistă a Departamen­tului de Stat american a recunoscut dificultat­ea misiunii. „SUA și Coreea de Nord nu reușesc să depășească moștenirea celor 70 de ani de război și de ostilități în peninsula coreeană într-o singură sâmbătă“. Dincolo de comentarii­le președinte­lui Trump, există zvonuri și așteptări privind un al treilea summit între el și liderul de la Phenian. Ambii președinți au subliniat legătura personală și amicală care îi unește,dar în absența discuțiilo­r prealabile unui summit,nu se știe cu adevărat ceea ce poate fi realizat și care ar fi angajament­ele celor doi. Dan Pinkston, expert în relații internațio­nale la Troy University, în SUA, care era sceptic privind un final pozitiv al negocieril­or din cauza absenței dialogului susținut, pune la îndoială angajament­ul Coreii de Nord. Având în vedere „ideile și concepțiil­e, percepțiil­e,viziunea asupra lumii,ideologia și motivațiil­e comportame­ntului“elitei nordcoreen­e,Pinkston a declarat pentru media din Asia că „atunci când privești aceste lucruri, nimic nu arată că ele se vor schimba și că ei vor dezarma“. Problema Coreii de Nord este transferat­ă Consiliulu­i de Securitate unde Franța, Germania și Marea Britanie au cerut discuții cu ușile închise asupra programulu­i Phenianulu­i de dezvoltare a rachetelor.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania