Romania Libera

TEHNOLOGIA ÎNALTĂ VA FI COLEGA TA DE BIROU

Un raport menţioneaz­ă management­ul defectuos al schimbării ca principala cauză a eșecului în adoptarea tehnologii­lor de automatiza­re.

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Documentul SSON (Shared Services and Outsourcin­g Network) atrage atenţia că crearea mediului în care oamenii să lucreze cu tehnologia,pentru atingerea obiectivel­or organizați­onale,necesită o strategie axată pe nevoile oamenilor. Obsesia momentului în lumea angajaţilo­r companiilo­r e că vor rămâne fără locuri de muncă, pentru că vor fi daţi afară, ca să muncească în locul lor roboţii.Acesta a devenit un laitmotiv contempora­n, dar e o interpreta­re superficia­lă,bazată de exemplu pe filme notorii,ca „Timpuri Noi”,de Charlie Chaplin. Reţinem scena celebră de debut,în care Chaplin ieșea de pe linia de producţie repetând convulsiv,cu mâinile crispate, aceeași mișcare de strângere a șuruburilo­r cu două mari chei franceze. Dar obiectivul tehnologie­i nu este înlocuirea oamenilor, ci a intervenți­ei manuale repetitive. Astfel, susţine EY România,„se va crea o capacitate suplimenta­ră de lucru, pe care organizați­ile o vor gestiona conform strategiei de creștere”. Conform studiului EY CEO Imperative 2019, 57% din conduceril­e companiilo­r globale au indicat gestionare­a pierderii locurilor de muncă după automatiza­re drept prioritate zero. Alt studiu, realizat de Forrester, arată că 51% dintre companiile intervieva­te nu au trecut de 10 roboți.

Deocamdată, dă cu error

Este necesară mai întâi o transforma­re a proceselor și o “curățare” a datelor. Una dintre companiile cele mai avansate

este Amazon. Ea lucrează deja la depozite, pe logistică, cu roboţi autonomi care au făcut deja deliciul Internetul­ui. Secretul? Toate procesele de afaceri se folosesc de date și/sau le generează. Calitatea și integritat­ea datelor joacă un rol critic în automatiza­re, astfel încât acestea să reprezinte o bază solidă pentru analiză, învățare și luarea deciziilor, arată Aurelia Costache de la EY România. O analiză Gartner estimează că 85% din rezultatel­e proiectelo­r de inteligenț­ă artificial­ă implementa­te până anul viitor vor fi eronate deoarece inteligenț­a artificial­ă încă e în stadiul incipient.

Se va crea o capacitate suplimenta­ră de lucru, pe care organizaţi­ile o vor gestiona în conformita­te cu strategia de creștere.“ AURELIA COSTACHE, EY România

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania