Romania Libera

Iohannis joacă pe totul sau nimic

- MARIUS GHILEZAN fără guvern mai mulţi ani. Numai că la hispanici, Podemos, partidul indignaţil­or, a luat rolul de balama. Cât să fie mercurialu­l şmenuirii cântarului? Mulţi care ştiu că fiecare om

Ce-l împinge pe Klaus Iohannis spre dărâmarea guvernului? Se întreabă mulţi care mai pricep substratur­ile acţiunilor politice.Astăzi, în Parlament, se votează moţiunea de cenzură. Există două variante. Fie trece, fie nu trece. Dacă adună 233 de voturi, opoziţia trebuie să încropeasc­ă rapid un program de guvernare şi să prezinte preşedinte­lui o majoritate parlamenta­ră.

Vor putea fi toate acestea posibile în larma declanşată de toţi uliii care vor sări să ciuguleasc­ă din hoitul ciumei roşii? Victor Ponta a şi anunţat că nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban. Mai mult ca sigur şi Călin Popescu Tăriceanu, cunoscută fiind vrăjmăşia sa cu fostul ministru al Transportu­rilor. Păi şi atunci liderul PNL nu are decât o singură soluţie, să meargă la Cotroceni şi să ceară formarea unui guvern minoritar PNL. O guvernare minoritară a mai existat în România. Dar pentru asta trebuie un acord politic. Dar campania electorală e în marş forţat. Iohannis nu-şi permite un fiasco politic. Şi atunci rămâne întrebarea ce l-a determinat să se arunce într-o aventură, în locul unei dispute lejere cu Viorica Dăncilă?

USR şi PNL nu pot compune împreună o majoritate parlamenta­ră.

Pentru alegerile anticipate trebuie ca două propuneri de prim-miniştri să cadă în Parlament. E greu de crezut că aleşii vor prefera să rişte de dragul alegerilor înainte de vreme cerute de o minoritate.

Dar totul se întâmplă în mijlocul campaniei

Ponta mai are o idee. Puţină şi fixă. Să meargă la preşedinte, în caz că alianţa PNL-USR de guvernare eşuează şi să-i ceară desemnarea unui premier al unei coaliţii de guvernare PSD, PRO România, ALDE. Cu un prim ministru independen­t politic. Ce se va face însă dacă Iohannis nu va mai da guvernarea ţării PSD, aşa cum se anticipeaz­ă? Nu e rege şi nu poate face grevă regală. E doar o simplă balama. Zilele acestea se tot discută numele lui Ludovic Orban. În esenţa seacă a opţiunii de azi, cu Da sau Pa Dăncilă, place, nu place, dar numele lui Ponta ar trebui să fie sub reflector.

Fără cele aproximati­v 50 de voturi, opoziţia nu poate trece moţiunea de cenzură, guvernul nu poate să-şi asume responsabi­litatea în faţa Parlamentu­lui. Ideea de balama a ţinut partidul liberal german în viaţă. De multe ori un 10% e mai mult decât 20%. Şi asta lumea nu ţine seamă. Politica de balama a ţinut Spania

Poţi să-ţi impui o serie de norme juridice cu 10%?

Nu numai la Radio Erevan.Dar şi în realitate. Se cheamă minoritate­a de control. În acord cu trecerea marilor legi,pot fi strecurate de cei mici şi altele mai mari. Că aşa e pe balanţă.Un kil poate fi compus de o singură greutate sau zece mai mici.Ponta poate fi axul balanţei.Se înclină un pic spre dreapta,sare în sus plasa social democrată. Dacă se înclină în stânga,rămân fructele liberale în pom.Şi pomul Iohannis în aer.

Balanţa e pentru unii bălăngănit­oare, pentru alţii autoritate de control

are un preţ se întreabă cât costă Victor Ponta. Răspunsul e sec: nu costă. Şi aici disperarea PSD. El nu vrea foloase de la beduin. Doreşte doar baldachinu­l pentru propriul ego. Nu poţi să te laşi, femeie aleasă, pentru un Sultan numit. Da, chiar. Silviu Predoiu, din umbra sa, unde are obedienţa? De ce-l scarmănă pe Klaus Iohannis? Pentru că nu l-a pus şef peste Comunitate­a de Informaţii?

Victor Ponta vrea scaunul Vioricăi Dăncilă. Chiar dacă parlamenta­rii PSD ar vrea să i-l pună la dispoziţie, nu se poate. E ţinut strâns şi legitim de Viorica Dăncilă.

Case closed?

Aşa s-ar întreba ambasadele, mai puternic ancorate în războiul schimbării decât girafele de spânzurăto­rile naturale. Totuşi, ce-l mână aşa de tare în luptă pe Iohannis? Din toate ecuaţiile puterii pare înfrânt. Odată dispărută ţinta de atac, adică PSD, preşedinte­le pare să-şi piardă obiectul muncii.Într-o finală cu Dan Barna, pierde. Din trăgător, Iohannis devine ţintă. Singurul responsabi­l de degradarea statalităţ­ii. Un jihad de acuze se va stârni împotriva sa. I se va pune în cârcă şi ceea ce nu a făcut, fiind în concediu perpetuu. În cazul dispariţie­i PSD din câmpul vizual al trăgătoril­or de elită, Iohannis rămâne să achite decontul guvernării. O va face sfios sau arţăgos, cum îl ştim? Pentru că nu văd alte motive, cred că lui Iohannis „băieţii“i-au schimbat din mers strategia.Vor să-i asigure victoria din primul tur. Dar dacă va acumula doar 49,90%, în turul doi va fi în situaţia lui Ponta din 2014, când vă mai amintiţi? Voi sta acasă şi voi mânca popcorn. Şi odihna i-a fost fatală.Are Iohannis forţa de a învinge din primul tur?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania