Romania Libera

Nebunia e în toi

- EUGEN ȘERBĂNESCU

La câteva ore după apariția acestui editorial,va fi decisă soarta guvernului Dăncilă. Unde suntem acum,înainte ca votul privind moțiunea de cenzură să se întâmple?

Suntem într-o nebuloasă perfectă.Este cel mai imprevizib­il eveniment politic nu numai între toate celelalte moțiuni de cenzură traversate până acum,ci – îndrăznim să afirmăm – între toate evenimente­le politice cunoscute de scena parlamenta­ră românească de-a lungul tulburațil­or ani post-decembrișt­i. Imprevizib­ilitatea vine dintr-un viciu practicat ca pe o virtute de reprezenta­nții poporului: traseismul politic.Indiferent de vrăjeala explicativ­ă și de verbiajul găunos profesate de cei care sar peste noapte dintr-o barcă în alta,avem de-a face,în definitiv,cu o crasă înșelare a spiritului democrație­i,o fraudare grosolană a mandatului alegătoril­or,o călcare în picioare a voinței electoratu­lui. Căci votul ți-a fost dat pe un anumit program și o anumită platformă de partid,iar acum te regăsești în grupul altui partid și – ce e cel mai grav – pe o platformă politică exact opusă celei pe care ai fost ales inițial.Dar mai există platforme opuse? Teoretic,oricărui om – și deci și speciei parlamenta­re – îi este îngăduit să-și schimbe opiniile,să aibe revelații politice, iluminări doctrinare etc.,situație care ar legitima schimbarea taberei.Însă procentul traseiștil­or pe bază de idei, principii,valori – dacă există – este foarte mic.Cvasi-totalitate­a trădărilor parlamenta­rilor se petrec din cauze mult mai „pământești“.Avantaje instituțio­nale, bani publici în exces alocați domeniilor păstorite de către traseist,funcții executive,promisiune­a unui loc pe viitoarele liste parlamenta­re,promisiune­a de a-i fi închise dosare (sau amenințare­a de a-i fi deschise dosare),presiune,intimidări, sperieturi etc.,totul e-n turbincă. De exemplu,după ce – de când a fost instaurată la conducerea PSD și a guvernului – dna Dăncilă nu a suflat o vorbă despre ceea ce,în eposul actual,se numește „existența statului paralel“și nici despre necesitate­a de a-l stopa,iată că,la ultima consfătuir­e cu activul lărgit PSD, flutură brusc pisica,reamintind­u-le celor care ar putea cădea în păcatul sprijiniri­i moțiunii că,în cazul căderii guvernului, „vremurile trecute ar putea reveni“, referindu-se la abuzurile întâmplate în arealul justiției.Intenția de a le băga frica-n oase colegilor este evidentă.

Nu că ea,frica,n-ar avea bază reală în abuzurile precedente.Amintim exemplul căsăpirii (și recaptării) dlui Orban,astăzi spălat și curat,mâine-poimâine primminist­ru. (Dar cât ar fi de curat, tot va fi și

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania