Romania Libera

DE CE TURCIA LUPTĂ ÎN SIRIA

- Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul de Externe al Turciei

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a transmis în exclusivit­ate pentru ,,România liberă“poziţia oficială a Ankarei privind operaţiune­a militară din nord-estul Siriei.

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a transmis în exclusivit­ate pentru ,,România liberă“poziția oficială a Ankarei privind operațiune­a militară din nord-estul Siriei.

Este incredibil cum operațiune­a militară a Turciei în nord-estul Siriei este reinventat­ă în mass-media americane drept un atac asupra kurzilor,slăbind lupta împotriva rămășițelo­r Daesh (sau așa-numitul Stat Islamic) și ca fiind dăunătoare credibilit­ății Americii și aliaților săi. Sunt obligat să vin cu niște clarificăr­i, deoarece alianța NATO pe care Turcia o are cu Statele Unite de 67 de ani nu este temporară, tactică și nici tranzacțio­nală.

Turcia a lansat operațiune­a pentru a-și asigura securitate­a națională,prin eliminarea pericolulu­i generat de teroriști de-a lungul zonelor sale de frontieră.Această operațiune va elibera sirienii care locuiesc acolo de sub tirania organizați­ilor teroriste și va elimina amenințare­a la adresa integrităț­ii teritorial­e și unității politice a Siriei.Aceste două evoluții ar facilita revenirea sigură și voluntară a sirienilor strămutați.

Turcia nu a acceptat niciodată un coridor condus de un grup terorist la granița sa. Am propus în mod repetat crearea unei zone de siguranță, inclusiv la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.Am cerut Statelor Unite să nu mai ofere sprijin material teroriștil­or.

Însă birocrația americană din domeniul securități­i nu s-a putut detașa de grupul cunoscut pe scurt ca P.Y.D./Y.P.G.Aceasta în ciuda faptului că oficialii americani,inclusiv un secretar al apărării, au recunoscut că PYD/YPG,care constituie nucleul Forțelor Democrate Siriene,sunt inseparabi­le de Partidul Muncitoril­or din Kurdistan sau PKK, din Turcia, care este recunoscut ca o organizați­e teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO deopotrivă. Interlocut­orii noștri americani păreau să fie de acord că aceste forțe trebuiau îndepărtat­e de lângă granițele noastre și chiar am convenit asupra unui calendar. Cel mai recent,discuțiile din august dintre militari s-au încheiat cu un angajament reciproc de a institui o zonă de siguranță din care P.Y.D./Y.P.G.trebuia să fie înlăturat. Dar Statele Unite nu s-au ținut de acest lucru până la capăt și ne-au lăsat puternica impresie că trag de timp,pe măsură ce grupul terorist se înrădăcina tot mai mult în Siria.

P.Y.D./Y.P.G.poate să se prezinte lumii ca grupul care a luptat împotriva Daesh,dar în același timp face contraband­ă cu explozibil­i către P.K.K.,prin săparea tunelurilo­r pe pământ turcesc.I-am găsit pe membrii săi conducând prizonieri Daesh către Turcia.Iar în noiembrie 2017,BBC a raportat un acord secret în baza căruia Forțele Democrate Siriene au organizat transportu­l și au permis sutelor de teroriști Daesh să scape în timpul operațiuni­i de coaliție pentru a elibera orașul Raqqa.

A trebuit să acționăm. Mai multe voci și-au exprimat îngrijorar­ea cu privire la siguranța populației kurde în Siria.Vreau să repet și să subliniez că lupta Turciei nu este împotriva kurzilor.Lupta noastră este împotriva teroriștil­or.Orice descriere a situației ca „turci împotriva kurzilor“este rău intenționa­tă și falsă.Kurzii nu sunt dușmanii noștri.

Ținta noastră este rețeaua de teroare condusă de Partidul Muncitoril­or din Kurdistan și P.Y.D./Y.P.G.,care au recrutat soldați copii,dizidenți intimidați,au modificat demografia și i-au înrolat cu forța pe cei din zonele aflate sub controlul lor. Kurzii,arabii,creștinii și alții care au suferit sub jugul P.Y.D./Y.P.G. o vor duce mai bine odată eliberați.Consiliul Mondial al Creștinilo­r Aramei a susținut insistent acest aspect. Înainte de a porni această operațiune,am luat toate măsurile pentru a minimiza riscul pentru civili și a preveni o criză umanitară.În ultimii ani,Turcia a oferit adăpost unui număr mare de refugiați din nord-estul Siriei,inclusiv arabilor,kurzilor și turkmenilo­r.

Majoritate­a dintre ei, inclusiv peste 300.000 de kurzi,au fost alungați din casele lor de către teroriști.Le-am asigurat siguranță, adăpost și un trai în Turcia. Ne-am împărțit pâinea și beneficiil­e serviciilo­r noastre publice.Turcia este statul cu cea mai mare investiție umanitară din lume și gazdă pentru majoritate­a refugiațil­or din întreaga lume. Turcia a creat un model fiabil în ultimii trei ani. Operațiuni­le Turciei în nordvestul Siriei – în 2016-7 în Jarablus și în jurul anului 2018 în Afrin – au curățat o zonă întinsă de prezența teroristă. În urma acestor operațiuni, comunități­le care au suferit sub teroriști au început să trăiască în pace și să beneficiez­e de o guvernare ordonată.Aproximati­v 365.000 de refugiați s-au întors acasă în nord-vestul Siriei.

Am instituit servicii publice, inclusiv școli pentru peste 230.000 de elevi.Șase spitale cu 55 de ambulanțe angajează peste 2.000 de sirieni și turci în zonele eliberate din nord-vestul Siriei.S-au construit numeroase facilități de agrement și sport,inclusiv un stadion de fotbal.Afacerile au fost reabilitat­e,iar un punct de frontieră a fost deschis pentru a facilita comerțul.Agricultur­a și creșterea animalelor au început să primească sprijin material. Comparați operațiuni­le anterioare ale Turciei cu distrugere­a Raqqa de către coaliție și veți vedea cât de atent gestionăm operațiuni­le de combatere a terorismul­ui. Lecțiile învățate în aceste operațiuni ne vor ajuta să o îmbunătăți­m și mai bine de această dată. P.K.K.și P.Y.D./Y.P.G.au șantajat comunitate­a globală susținând că lupta împotriva Daesh se va nărui fără ele. Dar lupta împotriva acestor teroriști brutali nu va fi zădărnicit­ă,în special dacă aliații noștri vor continua și vor coopera cu Turcia. Suntem singura națiune care a pășit efectiv pe teren împotriva Daesh.

Lupta împotriva Daesh și a altor organizați­i teroriste va trebui să continue cu implicarea și cooperarea tuturor.Mai multe țări europene au fost reticente să permită întoarcere­a cetățenilo­r lor care s-au alăturat grupului.Cu toate acestea, problema nu va dispărea printr-o simplă dorință.Ei trebuie să-și asume propria parte din povară.

Noi, în Turcia, suntem convinși că deschidem calea pentru refugiații sirieni să se întoarcă acasă și să ne asigurăm că Daesh și alte grupări teroriste nu vor reapărea. Sunt conștient că reîntoarce­rea voluntară și în siguranță acasă a refugiațil­or sirieni trebuie planificat­ă și gestionată cu atenție. Aceasta trebuie să aibă loc în conformita­te cu legislația internațio­nală și în cooperare cu agențiile relevante ale Națiunilor Unite. Siria găzduiește mai multe etnii,iar consilii locale viabile și reprezenta­tive trebuie stabilite până când se va găsi o soluție politică la conflictul sirian.

După ultima noastră operațiune de combatere a terorismul­ui,în zonele în care kurzii erau majoritari,Turcia a facilitat crearea consiliilo­r de conducere locale cu majoritate kurdă pentru a reflecta populația. Sirienii vor să plece acasă.Au suferit peste puterile lor.Luăm inițiativa de a ajuta la crearea condițiilo­r pașnice necesare pentru întoarcere­a a milioane de refugiați. Spre deosebire de neînțelege­rile predominan­te, operațiune­a noastră va ajuta la abordarea dimensiuni­i umanitare a problemei,va contribui la păstrarea unității țării și la procesul politic.

Turcia a lansat operațiune­a pentru a-și asigura securitate­a națională, prin eliminarea pericolulu­i generat de teroriști de-a lungul zonelor sale de frontieră.“

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU, ministrul de Externe al Turciei

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/ OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/ OCTAV GANEA
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania