Romania Libera

Pădurarii vor trage cu pușca în hoții de lemne

Angajații Romsilva pun mâna pe arme

- Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de Externe al Turciei

Regia Romsilva are un total de 16.500 de silviculto­ri, care trebuie să păzească pădurile aflate în proprietat­ea publică.

Pădurarii sunt puși în pericol, pe de o parte de atacurile animalelor – într-un singur județ existând, de exemplu, cinci angajați ai Romsilva care au fost grav răniți în urma unor atacuri ale urșilor.

Regia Romsilva are un total de 16.500 de silviculto­ri, care trebuie să păzească pădurile aflate în proprietat­ea publică a statului în toate județele României. Pădurarii sunt puși în pericol, pe de o parte de atacurile animalelor – într-un singur județ existând,de exemplu,cinci angajați ai Romsilva care au fost grav răniți în urma unor atacuri ale urșilor. Dar pădurarii se confruntă și cu hoții de lemne, întrucât fenomenul tăierilor ilegale este încă vizibil. „Presiunile mari asupra pădurilor sunt prezente mai ales în zona unor comunități de romi încă neintegrat­e”, a explicat directorul general Gheorghe Mihăilescu într-o conferință susținută la sediul Romsilva.În opinia lui,pentru a reduce asemenea cazuri, societatea trebuie să depună eforturi pentru a le oferi locuri de muncă membrilor acelor comunități.

Totuși, conducerea Romsilva a luat în calcul și recurgerea la măsuri de forță. “Am avut discuții cu Poliția Română pentru a da dreptul pădurarilo­r de a purta armă cu țeavă lungă.Avem peste 8000 de arme în magazie. În tradiția poporului român,pădurarul este un om în uniformă și cu o armă în spate”,a precizat Gheorghe Mihăilescu.

El spune că, după ce se vor rezolva câteva formalităț­i legislativ­e, pădurarii vor purta puști de vânătoare, cu care se vor apăra de animale, dar cu care îi vor alunga și pe hoții de lemne. În ultimii ani, pădurarii aveau asupra lor, ca arme de foc, doar pistoale TT, care au bătaie și precizie extrem de mici, a recunoscut șeful Romsilva.

Directorul general a menționat că furturile de lemne au totuși o cotă neglijabil­ă în raport cu suprafața totală împădurită a României. Tăierile ilegale ar totaliza doar 40.000 – 50.000 de metri cubi anual, adică doar 0,01 metri cubi pe hectar de pădure pe an, deci „un fag sau un molid cu diametrul de 8 centimetri la hectar”,a explicat Gheorghe Mihăilescu.Și în Germania au loc tăieri ilegale, doar că acolo le spune tăieri neautoriza­te”, a dezvăluit șeful Romsilva.

9,5 milioane de metri cubi de lemn

Pentru anul 2020, Romsilva a stabilit masa totală lemnoasă care va fi pusă la dispoziția agenților economici și a populației. În total, din pădurile statului vor fi “recoltați” aproape 9,5 milioane de metri cubi de lemn,adică sub 1 la sută din suprafața totală împădurită.Acest lemn va fi vândut la licitații organizate în toate județele. Prețul mediu de adjudecare, în anul 2019, este de 169,95 lei / metru cub, mult sub cel de anul trecut,de 226,07 lei / metru cub,din cauza creșterii volumului de lemn disponibil la nivel european. Cu toate acestea, acum zece zile, reprezenta­nții firmei Schweighof­er,care are și fabrici în România, semnalau că lemnul este prea scump.Managerul general al Schweighof­er România, Dan Bănacu, preciza că lemnul pentru cherestea se cumpără în România cu 86 de euro / mc, față de 50 – 65 de euro în Austria, Cehia sau Slovacia. Șeful Romsilva are altă părere. „Lemnul din România este de calitate. Recoltăm exact atât cât vom putea vinde”, a precizat Gheorghe Mihăilescu.

Lemnul românesc este mai scump decât cel din alte ţări ale Europei - 86 euro/ mc în România; 65 euro/mc în Austria; 50 euro/mc în Cehia; 55 euro/mc în Germania; 65 euro/mc în Slovacia. Exporturil­e ţării noastre se diminuează din pricina scăderii competitiv­ităţii sectorului forestier.“

DAN BĂNACU, manager general Schweighof­er România

Lemnul nostru, din România, este de calitate. Recoltăm exact atât cât vom putea vinde.“

GHEORGHE MIHĂILESCU, director general al Romsilva

 ??  ??
 ?? FOTO: MIHAI DIAC ??
FOTO: MIHAI DIAC
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania