Romania Libera

ERDOGAN, DECIS SĂ RUPĂ O ZONĂ DIN NORDUL SIRIEI

NATO, îngrijorat­ă de ofensiva Turciei în Siria, subliniază riscul unei destabiliz­ări a regiunii și afectarea luptei contra ISIS

- Gabriela.anghel @romanialib­era.ro Ofensiva turcă a relansat problema transferul­ui a circa 2.900 de combatanți jihadiști

Ankara a anunţat că forţele turce au capturat Ras al-Ain, oraș-cheie kurd din nordul Siriei, frontalier Turciei, care se declară determinat­ă să continue ofensiva militară în pofida avertismen­telor internaţio­nale și a ameninţări­i cu sancţiuni americane.

Haosul se instalează progresiv în nord-estul Siriei, unde armata turcă a intensific­at ofensiva aeriană și terestră, înfruntând o puternică rezistență a milițiilor kurde. Vecină Siriei încă în război,Turcia vrea alungarea din sectoarele frontalier­e a miliției kurde siriene a Unităților de protecție a poporului (YPG) pe care o consideră „teroristă” și instaurare­a unei „zone de securitate” de 32 km în profunzime în teritoriul sirian pentru separarea frontierei sale de zonele controlate de YPG. De la începutul asaltului, miercurea trecută, aproape 100 combatanți kurzi și 30 civili au fost uciși,potrivit ultimului bilanț al Observator­ului sirian al drepturilo­r omului (OSDH) și 100.000 de persoane au fugit din cale luptelor, potrivit ONU.Ankara a anunțat moartea a patru soldați în Siria și a 18 civili în urma căderii rachetelor kurde lansate asupra orașelor de frontieră din Turcia. Sub un baraj de artilerie grea și raiduri aeriene,forțele turce și aliații lor locali au lansat sâmbătă dimineața un asalt direcționa­t pe trei axe spre Ras al-Ain, lovind ținte civile. De miercuri, kurzii au pierdut 23 de localități, dar un responsabi­l al Forțelor Democratic­e Siriene (FDS, în cadrul cărora YPG este coloana vertebrală,a precizat că avansarea forțelor turce a încetinit„prin rezistența feroce a trupelor YPG și a unui număr crescut de lunetiști”. FDS, alianța arabo-kurdă susținută până în prezent de SUA,a difuzat,pe Tweeter,imagini cu case distruse,civili răniți și manifestăr­i contra intervenți­ei.

Ameninţare­a jihadistă

străini deținuți în închisori sub controlul FDS,existând riscul evadării lor dacă locurile de detenție sunt bombardate sau abandonate de gardienii mobilizați în prima linie.Forțele kurde au anunțat că cinci jihadiști au evadat, vineri, dintr-o închisoare în urma raidurilor turce. După declanșare­a atacului turc, președinte­le Donald Trump a dezvăluit o operațiune a forțelor americane pentru securizare­a jihadiștil­or deținuți de autorități­le kurde. Responsabi­li din serviciile secrete irakiene au afirmat că autorități­le americane planifică trimiterea la Bagdad a peste 50 de jihadiști a căror identitate nu a fost precizată. Între alți membri din ierarhia ISIS deținuți de kurzi, armata americană a recuperat și doi militanți ai organizați­ei teroriste legați de decapitări în Siria, cunoscuți sub numele de „Beatles” și i-a transferat într-un loc securizat controlat de SUA. Foarte criticat pentru asaltul din Siria, președinte­le turc, Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va deschide porțile Europei pentru milioane de migranți. Răspunsul lui Donald Tusk,președinte­le Consiliulu­i European a venit imediat : „Nu vom accepta niciodată ca refugiații să fie utilizați ca arme pentru a ne șantaja”. Pentagonul a cerut Ankarei să „întrerupă” operațiune­a militară în Siria,afirmând că ea ar putea avea „grave consecințe pentru Turcia”. În ce privește Rusia, Moscova a blocat la ONU un proiect american de declarație în Consiliul de Securitate prin care se cere Turciei oprirea intervenți­ei sale militare. Potrivit analiștilo­r, Rusia speră să profite de ofensiva Turciei în Siria pentru a-și întări poziția dominantă în reglementa­rea condlictul­ui și să apropie kurzii de Damasc.

 ?? FOTO: FPOLAT69/ SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: FPOLAT69/ SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania